Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

Pasivní znalost angličtiny mají Češi dobrou, ale schopnost komunikovat vázne. Čím to je a jak to změnit?


Máme co zlepšovat. Češi v porovnání s ostatními Evropany angličtinu neovládají zrovna nejlépe, ale celosvětově jsou nadprůměrní. | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Učíte se angličtinu už nejméně desátým rokem, ale při představě, že budete trávit večer ve společnosti anglicky mluvících kolegů nebo známých, je vám mírně nevolno? S podobným problémem se potýká řada Češek a Čechů především ve středním a vyšším věku, ale schopnost aktivně používat angličtinu není často příliš vysoká ani mezi některými středoškoláky. Proč?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Česko je v pořadí čtvrtou nejhorší zemí z Evropské unie, co se znalosti angličtiny týká. Vyplynulo to ze srovnávacího testování, které každoročně provádí soukromá společnost Education First. Během covidové pandemie jsme se dokonce v meziročním srovnání v celkovém počtu 112 zemí posunuli o šest příček směrem dolů. Přestože tato statistika nevyznívá zrovna optimisticky, je třeba říct, že se nadále pohybujeme, co do jazykové gramotnosti, v pásmu tzv. High Proficiency čili vysoké úrovně znalostí.

K podobným závěrům týkajícím se jazykové úrovně žáků prvního stupně dochází opakovaně i Česká školní inspekce během svých šetření zaměřených na jazykovou gramotnost ve školách. V základní verzi testu, kterým inspekce ověřovala ve školním roce 2018/2019 úroveň znalostí angličtiny žáků 4. ročníků byla úspěšnost v jednotlivých oblastech poměrně vysoká. Slovní zásobu ovládají žáci na 89 %, v oblasti poslechu s porozuměním dosahují 94 % a ve čtení s porozuměním obstáli dokonce na 96 %.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...