Michal Koudelka, ředitel BIS. Foto: Dan Materna / MAFRA/ Profimedia

Hrad versus Koudelka. Šéf BIS si kompro na svou osobu líbit nenechal

Napsal/a Robert Břešťan 11. května 2022
FacebookTwitterPocketE-mail

POZNÁMKA. I když Bezpečnostní informační služba ve většině případů „nemůže ani naznačovat“, v jedné věci udělal ředitel BIS Michal Koudelka výjimku. To když otevřeně vzkázal, že „inspekce BIS řeší trestné činy příslušníků BIS nejenom v době, kdy jsou příslušníky služby, ale i poté, co ji opustili“. Nikoho sice nejmenoval, není však těžké si domyslet, o kom je řeč.

Ředitel Koudelka toho v rozhovoru pro Seznam Zprávy až tak moc neprozradil. Ve většině odpovědí se omezil na obecná sdělení a na to, že se nebude či nemůže vyjadřovat, nebo že „to je vše, co mohu říct“. S ohledem na jeho pracovní zařazení žádné překvapení. Evidentně ale chtěl něco sám sdělit a také to udělal – aniž byl přímo tázán.

Vzácné poznatky na Hradě

Nejprve připomněl, že BIS nemá pravomoci vyslýchat, zatýkat, předvádět podezřelé osoby a vést vyšetřování tak, jak ho chápe trestní řád. „To ovšem platí až na jednu důležitou výjimku, která, protože není příliš známá, tak mně ji dovolte zmínit,“ pravil Koudelka. Upozornil, že jde o vyšetřování trestných činů příslušníků kontrarozvědky odborem inspekce BIS, která má v takové situaci postavení policejního orgánu. A hlavně – což se skutečně obecně neví – že stejnou pravomoc má inspekce BIS i vůči již bývalým zaměstnancům.

A to už dává dostatečně silné indicie ukazující směrem na Pražský hrad. Tam v létě 2020, po čtvrtstoletí stráveném v BIS, nastoupil bývalý náměstek ředitele kontrarozvědky a dlouholetý šéf tamní analytiky Jiří Rom. Muž, který měl dlouhé roky přístup k těm nejtajnějším a nejcitlivějším zpravodajským informacím: u centrální analytiky BIS se scházejí k vyhodnocení veškeré poznatky, které služba nasbírá.

Takové informace by si měl Rom pochopitelně nechat pro sebe i po skončení služebního poměru. Stejně tak ale platí, že o tyto informace museli mít eminentní zájem i noví Romovi kolegové na Hradě a jejich přátelé…

To, zda se inspekce BIS skutečně začala zabývat činností Jiřího Roma, je nicméně otázka bez jasné odpovědi. „Odbor působí naprosto nezávisle na řediteli BIS, který nemůže žádným způsobem do jeho činnosti zasahovat. Jestli takové případy máme, to samozřejmě říkat nebudu, ale pakliže jsou, tak se jim odbor inspekce BIS a dozoru příslušného státního zástupce věnuje,“ řekl k tomu sám Koudelka.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha pak na konkrétní dotaz HlídacíPes.org, zda je inspekcí vyšetřován Jiří Rom, odpověděl: „To my nevíme. Inspekci řídí státní zástupce.“

Zeman nám to poví

„Žádný komentář, žádná reakce,“ odepsal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na otázku redakce, jaká je aktuálně náplň činnosti Jiřího Roma a zda na Pražském hradě disponují informací, že prezidentova poradce inspekce BIS již nějak kontaktovala, případně proč. Na doplňující dotaz, zda to znamená i to, že není ani žádná náplň práce Jiřího Roma pro Miloše Zemana, už další odpověď nepřišla. Samotného Jiřího Roma se redakci zkontaktovat nepodařilo.

K jeho pracovní náplni se mimochodem Hrad nijak nevyjadřoval ani když se v srpnu 2020 poprvé objevila informace, že Rom nastoupil do služeb Zemana (a jeho okolí).

Dva roky je tedy z veřejných peněz placen člověk, o jehož náplni práce mnoho nevíme. I když, nevíme… To, že jej vůbec najal a také proč, prozradil poměrně bezelstně sám prezident Zeman v rozhovoru pro MF Dnes. Otevřeně řekl, že premiéru Babišovi „předá materiál, který se týká pana Koudelky“, s důležitým podotknutím, že „v Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom“. Přeloženo: Rom byl najat na to, aby něco dodal na Koudelku – v době, kdy se rozhodovalo o prodloužení Koudelkova ředitelského mandátu.

Adresátem hradních materiálů byl podle Zemana nejprve premiér Andrej Babiš, kompromitující informace pak, jak řekl Michal Koudelka, směřovaly i k novému předsedovi vlády Petru Fialovi.

„Byly jasně estébáckého střihu, ale tak absurdní, hloupé a neuvěřitelné, že je nikdo nebral vážně. Svědčily jen o jednom, a to byla mravní a intelektuální úroveň těch, kteří je vytvářeli a šířili,“ řekl Koudelka.

Samozřejmě nelze tvrdit, že je stále řeč jen a pouze o Jiřím Romovi. Lze však důvodně předpokládat, že šéf kontrarozvědky dobře ví, co, jak a komu sděluje.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)