Tuningoví nadšenci udělali z ojetiny trhače asfaltu. Pod kapotu jí dali motor z Yarisu GR. Výsledek? Ohromný

Legenda z konce dvacátého století položila základy driftování. Dnes dostala jako doping přeplňovaný motor s vysokým výkonem.

i Zdroj fotografie: S vědomím DADDY Motor Works
                   

Toyota AE86 je ikona z osmdesátých let. Nadšenci ji znají, tento automobil položil základy jízdě bokem, takzvanému driftování. A také jako auto, kterému se Toyota po letech poklonila prostřednictvím modelu GT86. Tehdy v „osmdesátkách“ šlo o automobil s jednoduchou koncepcí, nízkou hmotností, manuální převodovkou a pohonem zadních kol. Výkon nebyl nijak oslnivý, podvozek ano.

Z jednoduchého auta se stal trhač asflatu

Právě otázka motoru nedala spát úpravcům z Daddy Motor Works. Ti vzali pohonnou jednotku z moderního Yarisu GR, a šestnáctistovku s výkonem 257 koní vpravili do motorového prostoru AE86. Výkon je přenášen na zadní kola přes šestistupňovou převodovku z GT86. Nešlo o jednoduchou úpravu, aby se motor do vozu vešel, vyžadoval velkou rekonstrukci celého stroje.

iZdroj fotografie: Toyota

Řada dílů byla použita z Toyoty Crown, například části nápravy. Pro zvýšení bezpečnosti, a také tuhosti karoserie, byl do kabiny vozu implantován bezpečnostní rám. Zvenku bylo auto odměněno novým lakem karoserie v matném šedém odstínu a pruhy, táhnoucími se přes karoserii. Nemohou chybět také správně vytažená kola na speciálních pneumatikách.

Co myslíte, zaslouží si ikona tak drsnou úpravu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Filip Rakovan

Dráhu motoristického žurnalisty zahájil v době tištěných médiích v časopise Speed a prošel velkou řadou renomovaných tuzemských časopisů, například Carauto, český TopGear. Následně zakotvil v online světě a pozvedl na špičkovou úroveň ve své době prestižní magazín Autoweb. Řídil snad vše, co má čtyři kola, od litrového hatchbacku po F1. Pořádá kurzy pro řidiče a amatérské závody, vyjadřuje se k problematice v televizi. A hlavně dnes s radostí píše na AutoŽivě.

Zobrazit další články