Novým guvernérem ČNB je Aleš Michl, jmenoval ho prezident

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 11. 5. 2022 11:03 aktualizováno 11. 5. 2022 11:44 | 10 komentářů
Novým guvernérem ČNB je Aleš Michl, jmenoval ho prezident
Aleš Michl
Zdroj: ČNB

Novým guvernérem České národní banky (ČNB) bude od července Aleš Michl. Dnes ho do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman.

Současnému guvernérovi Jiřímu Rusnokovi končí v půlce roku druhý mandát a třetí už pravidla neumožňují. Prezident při jmenování Michla uvedl, že mu je líto, že nemůže Rusnoka uvést do funkce guvernéra znovu.

„Je pro mě ctí pracovat pro republiku,“ uvedl při jmenování Michl. „Hlavním cílem bude vrátit inflaci ke 2 %. Předpokládám, že to bude trvat dva roky. Jde z větší části o nákladovou inflaci, která je převážně dovezená přes drahé energie a vysoké úrokové sazby ji nesnižují,“ dodal nový guvernér.

Michl v minulosti působil například jako investiční stratég v Raiffeisenbank nebo spoluzakládal investiční fond Quant. Svůj podíl v něm po jmenování do bankovní rady ČNB převedl do svěřenského fondu. Byl také externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018.

Michl je jedním ze dvou radních ČNB v sedmičlenném orgánu, který je proti zvyšování úrokových sazeb, kterým se centrální banka snaží reagovat na vysokou inflaci. Ta naposledy v dubnu vystoupala meziročně na 14,2 %, je nejvyšší za tři dekády a zhruba do půlky roku má podle aktuálních prognóz dál růst.

Jestřábi a holubice

Zdroj: Shutterstock

Ve finanční hantýrce se členové bankovní rady ČNB podle svých postojů dělí na jestřáby a holubice. Za jestřáby jsou označování ti, kteří prosazují vyšší úrokové sazby, čímž chtějí krotit inflaci. Tento přístup zastávají Jiří Rusnok, Marek Mora, Tomáš Nidetzký, Vojtěch Benda a Tomáš Holub. Holubice naopak upřednostňují nižší úroky a nebojí se vyšší inflace nebo si myslí, že boj přes vysoké úroky je kontraproduktivní. Pro holubičí měnovou politiku jsou ze současných členů bankovní rady Oldřich Dědek a Aleš Michl.

„Dopředu uvažující člověk ví, že se inflace časem zase vrátí ke dvěma procentům. Inflace se přežene Českem stejně jako celým světem. Nepomůže nic. Věřím, že za rok by se už mohla začít snižovat. Teď bude ještě nějakou dobu hodně nepříjemná,“ řekl Michl v lednovém rozhovoru pro Finmag.

Rychlé zvyšování úroků se nepozdává ani Zemanovi. „Nedomnívám se, že na inflaci má podstatný vliv,“ řekl prezident v únoru MF Dnes. „Nechci, aby došlo k opačnému extrému, aby úroky rychle klesaly. Nedomnívám se ale, že existují důvody pro jejich další růst,“ uvedl dnes při jmenování Michla.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země. Nejvíc je teď vidět rychlé zvyšování úrokových sazeb, dříve to byly měnové intervence nebo omezování hypotečního trhu. Guvernér v ní má jeden hlas ze sedmi. Tím, že se Michl stává guvernérem, tedy nedojde automaticky k obratu v přístupu ke zvyšování úroků. Prezident ale teoreticky může k obratu pomoci, kdyby do rady jmenoval nové členy, kteří budou proti vysokým úrokům.

Na prvním zasedání bankovní rady pod jeho vedením chce Michl navrhnout stabilitu úrokových sazeb po určitou dobu. „Následně vyhodnotíme dopady dosavadní měnové politiky, vyhodnotíme aktuální stav ekonomiky a potom rozhodneme, co dál,“ řekl při jmenování.

Každý člen bankovní rady je volen na šest let. V půlce roku 2022 končí první funkční období Tomáši Nidetzkému a Vojtěchu Bendovi. V únoru 2023 pak první mandát dokončí i Marek Mora a druhý Oldřich Dědek (ten je druhý ze současných radních proti růstu úroků). Jmenování radních je čistě v kompetenci prezidenta.

„Lze předpokládat, že jmenování Michla guvernérem doplní prezident Zeman i jmenováním kritiků vysokých sazeb do bankovní rady ČNB. Toto trhy v současné době předpokládají, a proto jsme mohli vidět výrazné oslabení koruny po úniku informace v minulém týdnu, že guvernérem má být právě Michl,“ říká Pavel Peterka, ekonom skupiny Roklen.

„Prezident hovořil při jmenování Aleše Michla o Vladimíru Dlouhém a Petru Bartoňovi, ale není jasné, zda už se konkrétně rozhodl. Nejistota ohledně podoby nového týmu a nového konsensu na měnové politice tak přetrvává,“ dodává Jan Bureš, ekonom Patria Finance. Upozorňuje také, že současný guvernér Rusnok u prezidenta neuspěl s návrhy kandidátů, kteří by představovali kontinuitu v současné politice ČNB.

Rozhovory v tempu

zdroj: Shutterstock

Aleš Michl se narodil v roce 1977. Studoval na VŠE v Praze, LSE v Londýně a Wharton School of Finance ve Philadelphii. Během studií psal pět let pro Hospodářské noviny. Později působil devět let jako portfoliový stratég v Raiffeisenbank. Byl v poradních týmech místopředsedů vlád pro ekonomiku Martina Jahna a Jiřího Havla, spolupracoval s NERVem. Později na ministerstvu financí radil Andreji Babišovi a Aleně Schillerové. Působil ve správní radě Y Soft Ventures a v roce 2016 založil spolu s ekonomem Pavlem Kohoutem investiční fond Quant. Od prosince 2018 je členem bankovní rady České národní banky. 

S bývalým redaktorem webu Peníze.cz a později šéfem Finmagu Ondrou Tůmou se každý rok proběhnou a popovídají si. Připomeňte si jejich poslední rozhovory:

Foto: Ondřej Tůma nebo Aleš Michl

2022: Místo Netflixu se radši naučte investovat



Aleš Michl a Ondřej TůmaFoto: Ondřej Tůma nebo Aleš Michl

2020: Západ zlenivěl. Je čas na fotbal


Aleš Michl a Ondřej TůmaFoto: Ondřej Tůma nebo Aleš Michl

2019: Euro? Ani za patnáct let

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2022 14:02, ?

Zlodědek opět škodí. A koruna padá. A pokud ČNB bude snižovat sazbu, bude padat dál. Energie se kupují na burze, a to v €urech, tak se připravte na další zdražování.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 5. 2022 13:00, eďa

Tak uvidíme, jak si povede v rodině Rothschild.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

8. 2. 2024 | Petr Kučera

Úroky na spoření klesají. Jak si ještě udržet vyšší?

Česká národní banka dnes podruhé za sebou snížila základní úrokové sazby, od nichž se odvíjejí i sazby jednotlivých bank na spořicích produktech. Na termínovaných vkladech si můžete... celý článek

Partners Financial Services