Hlavní obsah

Češi objevili v Mexiku unikátní jeskyně plné krápníků

Zhruba dva kilometry jeskynních chodeb plných krápníků nevšední krásy se podařilo objevit českému týmu jeskyňářů na mexickém poloostrově Yucatan. Na devět kilometrů tak rozšířili zatím popsanou část jeskynního systému Yum Kaax, která nese pojmenování po bohu džungle uctívaném civilizací Mayů.

Foto: Foto archiv Jana Sirotka

Mnohé části jeskyně Yum Kaax jsou zaplavené a lze je probádat jen v potápěčském vybavení. Odměnou jsou jeskynní chodby plné krápníků nevšední krásy.

Článek

Jde o další úspěch jeskyňářů z Česka, kteří patří díky svým četným objevům po celém světě v oblasti speleologie k mezinárodní špičce.

Náročné hledání

Na výzkumu podzemí Yucatanu se podílejí 20 let. Za tu dobu se jim podařilo objevit desítky kilometrů neznámých chodeb. Mnohé z nich jsou zaplavené, a lze je tedy probádat jen v potápěčském vybavení. S jejich přičiněním byl popsán tamní systém Koox Baal, který se stal se svými 93 kilometry chodeb třetí největší dosud známou zaplavenou jeskyní světa.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

„Yum Kaax nám letos nedal nic zadarmo. Zatímco objevování dosavadních sedmi kilometrů jeho chodeb šlo dobře, do dalších dvou nových kilometrů jsme se museli proplazit. Museli jsme hledat nové chodby doslova za každým krápníkem. Nové prostory jsou dechberoucí,“ řekl Právu Zdeněk Motyčka, který je viceprezidentem Mezinárodní speleologické unie (UIS).

Odměnou za plazení se v bahně a prolézání úzkých chodbiček byly prý objevitelům nádherné krápníky.

Foto: Foto archiv Jana Sirotka

Mnohé části jeskyně Yum Kaax jsou zaplavené a lze je probádat jen v potápěčském vybavení. Odměnou jsou jeskynní chodby plné krápníků nevšední krásy.

Dalším úspěchem letošní expedice českých speleologů je propojení systému Yum Kaax se sousedním jeskynním systémem Sac Kay. Dohromady již měří 27 kilometrů. Protože jsou téměř pod celým Yucatanem podzemní chodby, budou se speleologové do této oblasti vracet léta.

FOTO: Mramorové jeskyně v Chile skutečně dostojí svému jménu

Cestování

Od Gruzie až po Čínu

Pokud jeskyňáři z Česka touží po velkých objevech, musí vyrážet do nejodlehlejších končin světa, protože doma je podzemí poměrně dobře popsáno. Jen pro srovnání, v Moravském krasu bylo dosud popsáno přes 1130 jeskyní. Objevem roku se stalo nalezení podzemního sálu a zhruba 400 metrů chodeb u Vilémovic na Blanensku.

Šance nalézt v ČR desítky kilometrů nových chodeb je velmi malá. Nejdelším systémem Česka je se svými 44 kilometry Amatérská jeskyně v Moravském krasu. Její součástí jsou vyhledávané Punkevní jeskyně.

FOTO: Novozélandská jeskyně má strop jako hvězdnou oblohu. Může za to hmyz

Cestování

S nedávnými objevy se jeskyňáři mohou pochlubit v Číně, kde je ale momentálně výzkum kvůli pandemii koronaviru pozastaven. Bádají ale také v Černé Hoře, v Gruzii a velký potenciál pro nové objevy se prý skrývá v termálním podzemí na pomezí Albánie a Řecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám