Hlavní obsah

Zakázat Trumpovi Twitter byla chyba, prohlásil Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zakázat Donaldu Trumpovi psaní příspěvků na Twitteru byla chyba a napříště by tato sociální síť neměla trvalé zákazy vydávat, řekl ve středu na konferenci listu Financial Times o budoucnosti aut Elon Musk, který se firmu chystá koupit. Blokování Trumpových příspěvků hodlá miliardář a šéf automobilky Tesla zrušit, protože bylo podle něj morálně chybné a hloupé.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump na archivním snímku

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump měl na sociální síti přes 88 milionů sledujících. Twitter proti jeho tweetům dlouho nijak nezasahoval, předloni v květnu však začal k některým jeho výrokům o údajných rizicích korespondenčního hlasování přidávat vysvětlující poznámky a odkazy na nezávislé informace.

Změna nastala předloni v listopadu, kdy Twitter začal řadu Trumpových tvrzení o domnělých volebních podvodech skrývat a přidávat k nim poznámku, že se jedná o zavádějící informace. Po nepokojích způsobených Trumpovými příznivci loni v lednu, při kterých přišlo několik lidí o život, se Twitter nakonec rozhodl účet exprezidenta zcela zablokovat. Natrvalo.

Trump si stěžuje na cenzuru nejen ze strany Twitteru, ale i Facebooku a Googlu. Exprezident po zprávě, že Twitter kupuje Musk, podle ČTK uvedl, že návrat nechystá, raději prý upřednostní vlastní sociální síť spuštěnou v únoru.

Trumpova sociální síť se topí v problémech

Internet a PC

Svoboda slova na Twitteru

Přístup ke svobodě slova na Twitteru vadil Muskovi již dříve. Vedení sociální sítě kritizoval za to, že tuto problematiku „neřeší dobře“. „Svoboda slova je nezbytná pro fungující demokracii,“ uvedl Musk na Twitteru v březnu.

„Věříte, že Twitter tento princip důsledně dodržuje?“ zeptal se tehdy svých přívrženců. Většina jeho sledujících přitom uvedla, že nevěří.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Musk tvrdí, že cenzura Twitteru překračuje politiku a neumožňuje veřejnou diskuzi myšlenek. A zatímco první dodatek americké ústavy umožňuje soukromým zaměstnavatelům omezit některé projevy v jejich podnikání, Musk chce, aby Twitter přestal hlasy lidí dusit.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Nejbohatší muž planety podepsal dohodu o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (přes bilion korun) minulý měsíc, nyní ji ale musí ještě schválit akcionáři sociální sítě. Pokud se tak stane, Musk patrně bude novým šéfem Twitteru, jak vyplývá z jeho dřívějších prohlášení.

Twitter čekají velké změny. Jaké jsou plány Muska?

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám