Hlavní obsah

Přes 900 koní v novém mustangu. K mání bude pouze v půjčovně

Je dobrý nápad nabízet v půjčovně auto, které má 900 koní? Úpravce Shelby American takové přímo na míru půjčovny stvořil a s pořádnou porcí výkonu není první – začal s tím už v roce 1966.

Foto: Shelby American

Shelby Mustang GT500-H

Článek

Jaké je nejrychlejší auto na světě? To z půjčovny, nechal se kdysi slyšet Jeremy Clarkson. V tomto případě to ale nebude daleko od pravdy. Řeč je o speciální verzi Fordu Mustang, kterou společnost Shelby American upravila pro autopůjčovnu Hertz – a nikoho jiného.

Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem tohle nebyl už pátý takový vůz v řadě a neměl výkon, že by stačil pěti běžným autům z půjčovny.

Stejně jako se jen párkrát v historii Mustangu objevuje označení Mach 1 a několik dalších, jen občas se hovoří o vozu s označením H. To ovšem znamená, že auto, na které se díváme, za pár let může být ceněným sběratelským kouskem. Tím spíš, když jich tentokrát vznikne jen pětadvacet.

Foto: Shelby American

Kompresor pod kapotou Mustangu GT500-H má objem 3,8 litru. Motor, který plní, má 5,2 litru. Výsledkem je přes 900 koní na zadních kolech, píše úpravce.

Ten první, označený GT350-H, přišel v roce 1966, jen chvíli poté, co mustang prvně spatřil světlo světa. Program se tehdy jmenoval „Rent-a-Racer“, tedy „Půjč si závoďák“, a GT350-H tehdy byl opravdu schopný vůz. Dnes jsou ty, které přežily a dostaly se do soukromých rukou, mezi sběrateli ceněné.

Nejnovější přírůstek má označení GT500-H a ze zmíněných 25 kusů bude 19 tradičně černých a šest bílých - to kvůli 60. výročí, které firma slaví. Kromě nich vznikne také neznámé množství mustangů GT-H, které zůstanou u 456k pětilitru Coyote, dostanou ale upravené panely karoserie a výfuk.

Foto: Shelby American

Běžnému smrtelníkovi přístupnější verze GT-H má také nějaké úpravy, ovšem výkon zhruba poloviční.

Shelby Mustang GT500-H staví na Mustangu GT500, což znamená 5,2l osmiválec Predator pod kapotou. Nemá ovšem „jen“ 771 koní, nýbrž díky většímu kompresoru rovnou přes 900 koní. K tomu samozřejmě odolnější poloosy, výfukový systém od firmy Borla, karbonovou kapotu a kovaná 20″ kola, obutá do pneumatik pro vysokovýkonná auta.

Pochopitelně tahle auta nebudou na prodej, alespoň prozatím. Shelby bude s půjčovnou spolupracovat tři roky; zda pak bude možné notně ojeté GT500-H odkoupit, či nikoliv, je nejspíš brzy se ptát. Lze si je však půjčit, pochopitelně jen v USA. Denní půjčovné je 399 dolarů, tedy 9600 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám