Hlavní obsah

Vlakem po hradech Trentina s českou stopou

Ať už jste nadšenci do vláčků, máte rádi výhledy do horských údolí, anebo se snažíte za každou cenu zabavit aspoň na chvíli své děti, dobře stráveným dnem zdá se býti historická vlaková trasa, která je nově k dispozici celou letní sezonu v italském regionu Trentino. Přidejte k tomu drobný otisk české historie a získáte poměrně mocnou turistickou kombinaci.

Foto: Marta Eccher/Apt. Val di Non

Vlakem po hradech Trentina se špetkou lokální gastronomie? Pro mnohé ideálně strávený den.

Článek

Trentinská údolí Val di Non a Val di Sole mnozí znají kvůli pěstování jablek a vinné révy. Oblast je ale zajímavá také velkým počtem středověkých hradů, které jsou rozeseté po celé délce údolí a stoupají až do nejvyšších nadmořských výšek. Každou sobotu od května až do září máte možnost prozkoumat obě údolí vlakem za doprovodu místních průvodců.

Foto: Profimedia.cz

Pozůstatky hradu San Michele di Ossana

Exkurze s názvem „Il Trentino dei Casteli“, tedy jednoduše Hrady v Trentinu, začíná v hlavním městě provincie Trentino – Trentu, odkud vyjíždí vlak po železnici Trento-Malé a vyveze vás k hradu San Michele di Ossana, který se tyčí na kamenitém výběžku.

Dále se vlakem pokračuje na hrad Caldes, který je inspirován benátskou, německou a lombardskou architekturou, a posléze na Castel Valer, elegantní soukromou rezidenci se specifickou osmiúhelníkovou věží. Řadí se mezi nejimpozantnější hrady v provincii, a to především díky své výšce, která činí v nejvyšším bodě 40 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Valer či Castel Valer, jak jej najdete na mapě

Konečně nás koleje zavedou i k „Castel Thun“, který je jedním z typických reprezentantů hradní architektury v Trentinu. Jeho mnohačetné síně stále zdobí původní výzdoba i luxusní nábytek. Již název hradu napovídá, že zde můžete prozkoumat jednu z mnoha českých stop, které jsou v Trentinu k nalezení.

Nechybí český porcelán

Známá šlechtická rodina Thunů, konkrétně její česká větev, přišla do českých zemí právě z Trentina. Thunové obývali například děčínský zámek anebo deset pražských paláců - v jednom z nich teď sídlí i italská ambasáda.

Foto: Profimedia.cz

Castel Thun je jednou z dominant Trentina.

Posledním obyvatelem hradu byl právě zástupce české větve Zdenko Franz Thun-Hohenstein. Není tak divu, že na hradě můžete objevit i „Pražský pokoj“ plný českého porcelánu, ale také dobového nábytku dovezeného z různých koutů českých zemí.

Během vlakového výletu, který je zakončen návratem do Trenta, můžete ochutnat místní produkty včetně lokálních jablek Melinda a vín z místního vinařství. Nachystán je i oběd, přípitek či čaj při západu slunce s krásným výhledem ze středověké pevnosti. Dospělé výlet vyjde na 79 eur, mládež do 16 let na 69 eur a děti do čtyř let pak mají akci zdarma. Termíny akce a další informace jsou k nalezení na webu celého projektu, který je zatím pouze v italštině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám