Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. května 2022
15:53
Autor: Markéta Volfová, pah - 
12. května 2022
15:00

Finsko se chystá do NATO, následovat by mělo Švédsko. A ruský prezident Vladimir Putin zažívá další prohru. O aktuálním vývoji kolem posilování Severoatlantické aliance a také dění kolem války na Ukrajině mluvil v pořadu Blesk.cz Epicentrum analytik David Stulík.

„Ještě před rokem francouzský prezident Macron tvrdil, že NATO prožívá klinickou smrt a že nemá důvod k existenci. Teď vidíme, že ta ruská agrese ve východní Evropě nutí historicky neutrální státy, jako je Finsko a Švédsko, aby hledaly pláštík, pod kterým by se mohly schovat právě před agresivním a nepředvídatelným Ruskem. Z druhé strany je to přesně to, co si Putin nepřeje – a to je posilování NATO a posilování pozic NATO kolem ruských hranic. Takže paradoxně on dosahuje přesného opaku, než sám si přál a kladl si za cíl na začátku invaze do Ukrajiny,“ uvedl pro Blesk analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty.

„I my ve střední Evropě teď vidíme, jaký to má smysl být v téhle kolektivní organizaci. Útok na kohokoliv z nás by se rovnal útoku na všechny a to je samozřejmě faktor, který tu ruskou armádu bude brzdit. My vidíme, že ta druhá největší armáda dostává na frak od ukrajinské armády, která není v NATO. NATO představuje samo sebou velkou vojenskou sílu a té se Rusové bojí. Rusové rozumí síle a argumentům síly. Proto si na NATO netroufnou,“ míní Stulík.

NATO je obranný blok, upozorňuje odborník – a na své sousedy neútočí. Není agresivní. Slova Kremlu o tom, že rozšiřování NATO je hrozbou pro Rusy, proto odmítá. Rusko se nemá čeho bát, míní analytik.

 „Žádné reálné nebezpečí pro Rusko NATO nepředstavuje,“ upozorňuje Stulík. „Prezident Putin ale musí přesvědčit vlastní spoluobčany, že mají velkého nepřítele, který je chce zničit, a to mu pomáhá udržet se u politické moci. On tím mobilizuje veřejnou podporu sama sebe. Pasoval se do pozice lídra, který ukazuje Rusům, že on je tím jediným, který je schopen je ochránit před agresorem zvenku, a za používání masové propagandy opravdu přesvědčil své spoluobčany, že NATO je tím nebezpečím, že NATO a Západ chce zrušit Rusko jako takové, že NATO chce zničit ty základní hodnoty, které Rusové vyznávají. Proto Rusové mají opravdu obavu z NATO a on ji živí právě díky propagandě. Proto se mu Rusové de facto odevzdali do rukou a on je tím ochráncem, který je chrání,“ varuje Stulík.

Obavy občanů Finska a Švédska jsou na druhou stranu legitimní, Rusko se v posledních letech chovalo poměrně agresivně i v oblasti Baltského moře, jeho letadla narušovala vzdušný prostor Finska i Švédska, ruské ponorky vstupovaly do švédských výsostných vod a to vše byla demonstrace síly ze strany Ruska, připomíná Stulík. „Tyto země potom, co viděly, co se děje s Ukrajinou, samozřejmě dostaly zcela přirozenou obavu a strach, že i vůči nim by se ruská agrese za určitých podmínek mohla stát,“ chápe finské a švédské námluvy s Aliancí Stulík.

Obě země jsou v EU, navíc jsou ze strany Ruska vnímány jako součást „zlého Západu“, připomíná analytik. I proto se nyní chtějí přidat k vojenskému bloku, ačkoliv si zachovávaly neutralitu i během předchozích konfliktů. „Je to velká změna na evropském kontinentu,“ dodává Stulík s tím, že pro NATO půjde o velké posílení právě v severní oblasti kolem Baltu.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

arne100 ( 15. května 2022 05:06 )

Vážený diskutéři.Je vidět že jste jenom obyčejný cucáci kteří nezažili přepadení naší země v r.68.Nevíte vůbc nic jak se tady chovali.Když se vám tak Putler líbí,tak se tam k němu odstěhujte a může jít bojovat za Putlera.Ty vaše hospodské a opilecké povídačky si nechte
do večerníčku v Tv1.

slafa ( 13. května 2022 00:10 )

Nato ve zlocinych rukou NWO a WHO,moc lidi bude nasranych ... http­s://rum­ble.co­m/v13s­6q1-single-world-government-ushered-in-by-who-covid-19-emergency-weaponized-to-.html

nevervsemucoctes ( 12. května 2022 20:29 )

NATO, jako protipól Varšavské smlouvy, mělo zaniknout rozpadem východního bloku.
NATO se po napadení Jugoslávie, zcela odkrytě transformovalo v útočný pakt, hájící zájmy finančních skupin ze zámoří.
Již jeho existence a neustálé rozšiřování, přímo ohrožují bezpečnost Evropy a celého světa.

Pokrytci dnes tvrdí, že NATO je potřeba a jednání Ruska je toho důkazem, ale časová posloupnost událostí jasně dokazuje, že NATO je příčinou a události na Ukrajině následkem.

PS: Jste frustrovaní z toho, že současná žurnalistika je slepá, jednostranná a neobjektivní? Nebuďte, neb u nich to není z nedostatku informací, či neznalosti skutečného stavu, ale čistě a jenom pohybem financí na jejich výplatních páskách.

stařec ( 12. května 2022 18:42 )

klídek,Putin si s ukáčkama poradí!! kdo si myslí,že by mohl vyhrát ten fašistický komediant,co uvrhl ukrajinu do bídy je mírně řečeno naivní !!

sorgedoktor ( 12. května 2022 18:39 )

Ja bych to tak nevidel...On se Putin snad bal, ze bude obklicen nepratelskymi staty.Situaci tedy posuzoval ze zorneho uhlu stredoevropskeho valciste..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa