Budaj: Žiadame Políciu SR, aby chránila verejnosť pred nezodpovednými poľovníkmi
12.5.2022 15:57

Budaj: Žiadame Políciu SR, aby chránila verejnosť pred nezodpovednými poľovníkmi

Uložiť článok
V lokalite Poľany, kde medvede zaútočili v krátkom čase už dvakrát, rezort našiel päť nelegálnych vnadísk.

Videá dokumentujúce nelegálne prikrmovanie medveďov sú umiestnené na konci článku.

Envirorezort podáva trestné onámenie na neznámeho páchateľa, ktorý v lokalite Poľana umiestňuje vnadiská s cieľom lákať medvede. Informuje o tom na svojej sociálnej sieti minister životného prostredia Ján Budaj.

Rozhodnutie rezortu životného prostredia zrejme súvisí s posledným útokom medveďa na dvoch ľudí v katastri obce Hriňová, ku ktorému došlo v stredu podvečer neďaleko hotela Poľana v ťažko dostupnom teréne. Oboch turistov zranila, jedného ľahšie, druhého ťažko.

„Vnadiská sú nelegálne a predstavujú veľké riziko možnej kolízie človeka s medveďom, osobitne v týchto mesiacoch. Na Poľane ich máme v súčasnosti identifikovaných 5,“ uviedol Budaj na sociálnej sieti. „Žiadame Políciu SR, aby chránila verejnosť pred nezodpovednými poľovníkmi z Podpoľania,“ dodal.

Na ministrov status nadviazala neskôr aj správa, ktorú envirorezort vo štvrtok poslal novinárom. V nej konštatuje, že udalosťami v regióne Podpoľania, ktoré sa udiali v posledných dňoch, sa intenzívne zaoberá. V súčasnosti prebiehajú rekonštrukcie posledných útokov, podľa predbežných zistení odborníkov zo Zásahového tímu však v oboch prípadoch išlo o kolíziu medvedice s tromi mladými.

Dlhoročný problém prikrmovania a fotokrytov

Lokalita Podpoľania je v stálej pozornosti ochranárov, pretože od ostatných lokalít sa líši tým, že sú tu dlhoročne a v rozpore so zákonom prikrmované medvede s cieľom pytliactva alebo vynúteného odstrelu.

„Ďalším problémom Podpoľania, sú aj tzv. fotokryty. Teda miesta, z ktorých si návštevníci fotia medveďov v ich prirodzenom prostredí. Aj to je jedným zo spôsobov privyrobenia si. Ministerstvo počká na výsledky vyšetrovania, ktoré spresní príčinu včerajšieho útoku,“ uvádza rezort v tlačovej správe.

Verejnosť zároveň upozorňuje, že v tomto období prebieha medvedia ruja a samice si strážia svoje mláďatá pred dospelými samcami, ktorí pre získanie medvedice zvyknú mláďatá usmrtiť. Medvedice preto vyhľadávajú pocit bezpečia. Na človeka však útočia len pri ohrození mláďat, na ich obranu.

Envirorezort okrem podania trestného oznámenia predstaví v blízkej budúcnosti projekt zameraný na podporu obcí, kde sa vyskytujú karpatské šelmy.

3fotky v galérii Nelegálne krmoviská na Poľane Zdroj: Archív Zásahový tím pre medveďa hnedého
3fotky v galérii Nelegálne krmoviská na Poľane Zdroj: Archív Zásahový tím pre medveďa hnedého
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Ján Budaj
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.