Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Gazprom přestane dodávat plyn EU potrubím Jamal přes Polsko. Kvůli sankcím

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Ruská plynárenská společnost Gazprom už nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal přes Polsko. Firma ve čtvrtek oznámila, že důvodem jsou ruské sankce na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část tohoto plynovodu.
  16:46

Gazprom uvedl, že vstoupil v platnost zákaz transakcí se sankciovanými subjekty. „Pro Gazprom to znamená zákaz využívání potrubí vlastněného firmou EuRoPol Gaz k přepravě ruského plynu přes Polsko,“ dodal podle agentury Reuters.

Plynovod Jamal vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa. Nutno poznamenat, že dnešní optikou je pro evropský trh nevýznamný. V posledních měsících v něm dokonce plyn proudil obráceně, tedy z Německa do Polska.

Import zemního plynu do Evropy

Německý úřad pro regulaci energetického trhu se proto domnívá, že zastavení dodávek plynovodem Jamal přes Polsko neohrozí energetickou bezpečnost Německa. „Už týdny tímto potrubím do Německa téměř žádný plyn nepřicházel,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí úřadu. „Většina plynu směřovala do Polska,“ dodal.

Ohrožena by neměla být ani energetická bezpečnost České republiky, která naprostou většinu svého plynu bere právě skrz Německo. Dodávky v současné době zajišťuje hlavně Nord Stream 1, který vede z Ruska napřímo po dně Baltského moře.

Ruská vláda uvalila sankce na 31 firem ve středu. Kromě EuRoPol Gaz to byly divize německé společnosti Gazprom Germania, které se zabývají skladováním a distribucí ruského plynu.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck oznámil, že některé divize firmy Gazprom Germania v důsledku ruských sankcí nedostávají z Ruska žádný plyn. Dodal nicméně, že Německo si zajistilo alternativní dodávky a dokáže se s tímto výpadkem vypořádat.

Podle dekretu ruského prezidenta Vladimira Putina nesmí žádný ruský subjekt se sankciovanými podniky uzavírat dohody ani plnit své závazky plynoucí z dohod uzavřených dříve. Dekret výslovně zakazuje dodávky výrobků a surovin sankcionovaným subjektům, uvedla agentura Reuters.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...