Festival rómskej kultúry Te prindžaras amen – Spoznajme sa bude už v nedeľu

V Múzeu slovenskej dediny v Martine sa v nedeľu 15. mája po dvojročnej prestávke opäť uskutoční festival rómskej hudby, tanca, remeselnej zručnosti a výtvarnej tvorivosti Te prindžaras amen – Spoznajme sa. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

12.05.2022 17:00
romano-jilo-50 Foto:
Súbor Romano jilo vystúpi v nedeľu 15. mája v Múzeu slovenskej dediny v Martine.
debata

Doplnila, že program 18. ročníka, ktorý pripravuje SNM v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku, potrvá od 10. do 16. h.

„Návštevníci si môžu vychutnať vystúpenia súborov Romano jilo (Rómske srdce) zo Zvolena, Romka z Detvy a Terňi voďi (Mladá duša) z Kežmarku. Prezentujú tradičné aspekty kultúry Rómov na Slovensku, inšpirujú sa však hudobným, piesňovým a tanečným folklórom Rómov aj z iných krajín sveta a uplatňujú tieto prvky vo svojich vystúpeniach. V poobedňajších hodinách vystúpi martinská kapela Gypsy MT band, prezentujúca súčasnú modernú produkciu,“ uviedla Kiripolská.

Súčasťou programu bude podľa nej prezentácia prípravy a ukážka vybraných jedál, ktoré sa považujú v prostredí Rómov na Slovensku za tradičné. "Nepôjde však o už pomerne známe goja, pretože v prostredí Rómov sa pripravovali a dodnes pripravujú aj iné tradičné jedlá.

Študenti Súkromnej spojenej školy Biela voda z Kežmarku budú s pedagógmi prezentovať ukážky kováčskej výroby, výroby z dreva, drôtovanie a techniku šitej čipky. Pochvália sa aj ukážkami ďalších druhov remeselnej výroby, ktorým sa venujú, napríklad keramikou," priblížila kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Cigánski diabli Čítajte viac Cigánski diabli oslávia 15 rokov aj v sprievode speváckeho zboru

Expozícia Múzea kultúry Rómov na Slovensku bude sprístupnená celý deň, s možnosťou účasti na odborných lektorovaných prehliadkach. „V priestoroch múzea sa budú premietať aj vybrané dokumentárne filmy. Detskí návštevníci sa v tvorivej dielni budú môcť naučiť vyrábať tradičnými spôsobmi tzv. cigánske tkanice,“ dodala Kiripolská s tým, že o 13.30 h sa uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie v kostole z Rudna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Múzeum slovenskej dediny #rómska komunita