Evropská unie | Soukromí | Šifrování | Legislativa

Hrozí konec soukromí. Evropská komise chce lidem číst i šifrované zprávy, aby ochránila děti

Evropská komise představila balíček opatření, které mají vést k větší ochraně dětí na internetu. Provozovatelé sociálních sítí a další weby mají podle návrhu povinně kontrolovat a odstraňovat příspěvky, které obsahují dětský sexuální obsah, což se nyní podle komise neděje v dostatečné míře. Novinka obsahuje i kontroverzní pasáž, podle které by technologické firmy musely monitorovat soukromé zprávy na komunikačních aplikacích a dost možná i emaily, zda neobsahují prvky dětského zneužívání.

Podle komise je problém dětského sexuálního zneužívání ohromný, jen v roce 2021 bylo zachyceno 85 milionů fotografií a videí obsahujících tento obsah, přičemž velké množství příspěvků stále není hlášeno. Situaci ještě zhoršila pandemie covidu, komise se odvolává na data Internet Watch Foundation, podle které se objem potvrzeného problematického obsahu loni zvýšil o 64 procent. 

„Stávající systém založený na dobrovolném zjišťování a hlášení ze strany společností se ukázal jako nedostatečný k ochraně dětí a v žádném případě nebude stačit, jakmile skončí platnost aktuálního prozatímního řešení,“ vysvětluje komise

Navrhovaná pravidla proto celý systém hlášení a kontroly zcela mění. A to natolik zásadně, že se ozývají hlasy, podle kterých lze balíček opatření přirovnat k orwellowskému světu, kde soukromí lidí zcela zmizí. 

Žádná zpráva nebude před úřady v bezpečí

Každá členská země si má předně stanovit orgán, který bude dohlížet na sociální sítě a technologické firmy, zda dostatečně monitorují a odstraňují problematický obsah. Tyto orgány mohou společnostem v případě porušení pravidel udělit pokutu až do výše šesti procent jejich celosvětových ročních příjmů. Práci úřadů bude koordinovat nově vzniklé Evropské centrum dětského sexuálního násilí. 

Konkrétní detaily, jak po technické stránce má kontrola obsahu s dětským zneužívám probíhat, komise zatím nedefinovala. Monitoring a odstraňování bude každopádně u Googlu, Mety a spol. povinné, nikoliv dobrovolné jako doposud. Evropské centrum vytvoří katalog digitálních indikátorů dětského sexuálního násilí, s kterými tyto firmy budou muset obsah porovnávat.

Monitorovány navíc nemají být jen veřejné příspěvky na sítích, ale i soukromé zprávy na komunikačních aplikacích jako je WhatsApp, iMessage apod., a to včetně těch, které probíhají v rámci koncového šifrování. Pravidla jsou zatím popsána natolik vágně, že do nich podle všeho spadají i emaily – jednoduše veškerá osobní internetová komunikace. 

Tuto kontrolu zpráv by mohly nařídit soudy na základě stanoviska výše zmíněných úřadů, které se budou nacházet v každé členské zemi. 

Masové sledování à la Čína, tvrdí expert

Právě tento aspekt vyvolal značnou kritiku. „Bude to znamenat konec soukromí digitální korespondence,“ konstatoval například německý europoslanec Moritz Körner. Český pirátský europoslanec Marcel Kolaja rovněž upozornil, že půjde o šmírování všech soukromých emailů a chatů, i těch s koncovým šifrováním, a nazval to „nebezpečným nesmyslem“. 

Zhrozen je i Matthew Green, profesor kryptografie z Univerzity Johnse Hopkinse. „Tento dokument je nejděsivější věc, kterou jsem kdy viděl. Popisuje nejvíce sofistikovanou formu masového sledování, která se kdy objevila mimo území Číny a SSSR. Nepřeháním,“ napsal na Twitteru.

Nová pravidla teprve musí schválit Evropský parlament a poté jednotlivé členské státy. Jelikož jsou očekávány námitky, není vyloučeno, že balíček se ještě změní. Komise si nicméně stojí za tím, že návrh je technologicky neutrální a vynechat z něj koncové šifrování by bylo pro děti nebezpečné.

Diskuze (87) Další článek: Přehřívání procesoru v Teslách způsobuje nefunkčnost dotykového displeje. Oprava přiletí vzduchem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,