Za rozhodnutím ukončit v pětašedesáti kariéru aktivního byznysmena stál podle Tomáše Březiny právě věk. Podle něj je totiž umění odejít včas a se ctí. „Dám vám příklad, nemyslím si, že je správné, aby Jaromír Jágr hrál v 50 letech hokej,“ popisuje Březina s tím, že ostatní hráči ho teď musí zdvořile objíždět, a když ho míjejí, nesmějí být tak rychlí. Kandidovat na prezidenta se Březina rozhodl proto, že by chtěl posunout společnost lepším směrem. „Jde o to, říkat si pravdu. To je základ, aby se celá společnost měla lépe. Podle mě je to páchání dobra,“ domnívá se.

HN: Změnil se vám teď život?

Prakticky ne. Žiju život staršího bílého muže, který se na sklonku života rozhodl páchat více dobra, než je obvyklé.

HN: Takže jste si ani nemusel kvůli kampani přeorganizovat čas?

Samozřejmě jsem část aktivit potlačil. Třeba rekonstrukci domu. Ale mám skvělé lidi, kteří to dělají i beze mě, takže se tam kouknu jen jednou za týden. Kampaň teprve začínáme rozjíždět, takže je méně viditelná. Víme, proč to tak děláme.

HN: Jaké máte na vaše rozhodnutí kandidovat na prezidenta reakce? A jste připraven na to, že pro některé lidi nebudete vážený podnikatel, ale ten, co chce být politik, a budou vám říkat ošklivé věci?

Upřímně, na to tedy připraven nejsem. A myslím, že bych si to ani nezasloužil, protože pro kandidaturu jsem se nerozhodl proto, abych se nějak osobně vyjímal, ale abych páchal to dobro.

HN: Co si pod pácháním dobra vlastně představujete?

Triviální věci. Mám to ve svém malém programu jako první odrážku a jmenuje se to pravdivost. Protože nejde o to, že každou babičku a kojence v této zemi pohladím a řeknu jim, že jsou nejkrásnější na světě, ale jde o to, říkat si pravdu. To je základ, aby se celá společnost měla lépe. Podle mě je to páchání dobra.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se