Hlavní obsah

Dům se střechou ve tvaru ubíhajících vln je domovem pro tři generace jedné rodiny

Zajímavý rodinný dům vznikl na jednom z ostrovů tchajwanského Peskadorského souostroví. Svým tvarem vychází z místní ojedinělé architektury korálových domků, přesto je zcela moderní a poskytuje domov hned třem generacím jedné rodiny. Dům nese název Penghu House a jeho autory jsou architekti z místního ateliéru XRANGE Architects.

Foto: Kuo-Min Lee

Dům tvarem své střechy kopíruje tradiční tvar střech v lokalitě.

Článek

Moderní bělostný dům při pohledu přes koruny stromů hustě rostoucích v okolí připomíná zpěněné vršky vln, které jako by ubíhaly směrem k pobřeží.

Je určen pro tři generace jedné rodiny, z nichž každá v něm má vyčleněn svůj prostor. Tvar domu není přitom nijak náhodný, autoři se inspirovali místní historickou architekturou domků stavěných z bloků korálů, které jsou uzavřené právě charakteristicky tvarovanými prejzovými střechami.

Dalším charakteristickým rysem jsou okna dělená svislými sloupky, které zvyšují jejich odolnost vůči silným větrům. I jejich tvar architekti do novostavby převzali, promítli je do podoby stínící prvky balkonů a teras.

Foto: Kuo-Min Lee

Úzké dělení oken je v místní architektuře tradicí. Chrání tak okna proti vichřicím. V moderním provedení slouží svislé sloupky jako stínicí prvek. Ve skutečnosti ale také skýtají ochranu prosklení uschovanému za nimi.

Samotná novostavba je tvořena trojicí vedle sebe uložených objemů, jež se navzájem liší tvarem „své“ střechy. Všechny tři části jsou uložené na společném podstavci zhruba čtvercového půdorysu, který ale přesahují.

Uspořádání interiéru

V srdci přízemí je velký rodinný pokoj, zároveň je právě toto místem, kde se rodina setkává se svými hosty. Pro ně jsou ostatně vyhrazeny i dvě ložnice s vlastními koupelnami, proti nim je umístěna garáž.

Stavba jako ze sci-fi filmů má nečekaný účel

Tipy a trendy

V prvním podlaží je pak centrálním prvkem obývací pokoj se stropem ve výšce 5 m. Právě ten slouží rodině jako hlavní prostor pro společná setkání, obzvláště u příležitosti nejrůznějších svátků a oslav.

S ním na východní straně sousedí dvě ložnice rodičů doplněné vlastními koupelnami. Mezi ně architekti vložili malé nádvoří se stromkem.

Na západní straně sousedí s obývacím pokojem rovněž ložnice s vlastní koupelnou, ale také kuchyň a na ni navazující samostatná jídelna. Ta nabízí hezký výhled na zahradu tvořenou pečlivě střiženým trávníkem a lemovanou hustě rostoucími stromy. Z jídelny lze díky posuvným proskleným dveřím na zahradu vyjít.

Foto: Kuo-Min Lee

S obývacím pokojem sousedí jídelna navazující na kuchyň. Z jídelny je hezký výhled do zahrady a na stromy v okolí.

Hlavní ložnice je umístěna právě na západní straně domu, ovšem ve třetím, nejvyšším podlaží.

Na stejné úrovni, ovšem na východní straně, je pak umístěný rodinný oltář zasvěcený předkům (Tchajwanci vyznávají nejčastěji taoismus nebo buddhismus) s malým balkonkem a výhledem na již zmíněné nádvoří se stromkem.

Vzhled přizpůsobený ostrovnímu podnebí

Architekti vzhled domu přizpůsobili i místnímu podnebí. Mající znalosti o studených silných větrech, které tu vanou v zimě od severovýchodu, ponechali tuto stranu domu co nejvíce uzavřenou. Naopak, dlouhé přesahy a stínicí prvky uplatnili na straně jižní a západní.

Zdi i střecha jsou silné 30 cm a všechny jsou obkládané panely z bílé žuly, které tvoří dohromady dešti odolný plášť zlepšující tepelně izolační vlastnosti stěn i zvyšující jejich odolnost vůči vichřicím.

Nejdelší zavěšený most na světě bude dlouhý 920 metrů, do pěti let má být hotový

Tipy a trendy

Jako u mnoha jiných domů v oblasti je i v tomto promyšlené umístění oken tak, aby bylo možné dům důkladně provětrávat a tím i ochlazovat bez nutnosti použití klimatizace, a to i když je venku 35 °C.

Zajímavostí jsou omítky v ložnicích na bázi přírodní hlíny, které regulují přirozenou vlhkost vzduchu a tím zabraňují tvorbě plísní, které jsou jinak slabinou mnoha domů na ostrově.

Kámen a dřevo

V interiéru pak opakující se kamenné obklady doplňuje dřevo. Strop je tak ve všech místnostech tvořen latěmi z borového dřeva, které je zútulňuje a dodává jim příjemnou vůni. Z odřezků dřeva pak vznikly i některé kusy nábytku, například sedáky.

Foto: Kuo-Min Lee

Koupelna hlavní ložnice

Tchajwanští architekti vytvořili 12 metrů vysoký, ryze moderní dům s užitnou plochou 645 čtverečních metrů, jenž vychází z principů původní místní architektury, jejíž počátky sahají až od období, kdy byl Tchaj-wan součástí říše Čching (ta skončila v roce 1912 a Čína při té příležitosti ztratila právě Tchaj-wan).

Je hezkou ukázkou možnosti toho, jak lze moderní architekturu s tou historickou plnohodnotně a pro uživatele i výhodně kombinovat.

Anketa

Bydlíte také v domě s rodiči?
Ano, také.
22,6 %
Bydlívali jsme, ale už žijeme sami.
12,6 %
Ne, ale možná nás to čeká.
2,7 %
Ne.
62,1 %
Celkem hlasovalo 1228 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladá učitelka má byt v barvách makronek

Když si mladá učitelka z tchaj-wanského města Kaohsiung chtěla zařídit byt, oslovila designéry z místního ateliéru House Design Studio. Navrhli jí interiér ve...

Dům se krajinou vlní jako trojice stužek

Na horském hřebeni na pobřeží oceánu, obklopen akáciovým hájem, vyrostl v průběhu dvou posledních let dům, který více než cokoli jiného připomíná hromádku...

Výběr článků

Načítám