Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Využití offshore firem je stále složitější. Bez řádné likvidace se mohou stát Pandořinou skříňkou

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Offshore firmy pomalu vycházejí z módy. Mohou za to změny legislativy, které se dotkly i jurisdikcí, jako jsou Seychely, Marshallovy ostrovy, Britské panenské ostrovy, americký Delaware, ostrov Jersey nebo Vanuatu.
  7:36

„Ve většině offshore států dnes požaduje legislativa řádné vedení účetnictví, podávání daňových přiznání a informace o daňovém rezidentství i konečných vlastnících,“ říká Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies ze skupiny PKF Apogeo.

Správa offshore společností se proto podle něj stává odborně náročnější i nákladnější, řada takových firem se proto v současné době nahrazuje jinými - méně rigidními nástroji a likviduje.

„Nepotřebnou offshore firmu je ale nezbytné řádně zlikvidovat a vymazat z registrů, jinak může jít o budoucí Pandořinu skříňku’,“ upozorňuje Dobrovolný.

Daňové ráje ochuzují státní pokladny o miliardy. Jen z Česka v nich mají adresu tisíce firem

„Přestat se k offshore společnosti hlásit je asi podobně ‚chytré‘ řešení, jako přestat se starat o české s.r.o.,“ nabízí srovnání a pokračuje: „Registrační agent, sekretář či ředitel, kterým skutečný majitel přestal platit či s nimi komunikovat, si poradí celkem jednoduše - rezignují. Horší to může být se skutečným majitelem. Ten se může objevit v příslušných registrech a databázích, nebo také po letech zjistit, že byl nominován jako ředitel firmy, která neplní ani základní zákonné povinnosti, a to se všemi z toho pro něj plynoucími důsledky. Obdoba povinnosti péče řádného hospodáře u ředitele a vlivných osob pochopitelně platí i v režimu Common Law (právo tvořené soudci skrze precedenty – pozn. red.) a jeho kombinacích, jimiž se řada offshore jurisdikcí řídí.“

Dobrovolný ale zároveň upozorňuje, že využití offshore firem je zcela běžnou praktikou nejen velkých, ale i středních hráčů. Offshore firmy obvykle slouží k ochraně soukromí vlastníka a získání určité míry anonymity. Běžně používají offshory např. venture nebo seed kapitáloví investoři, kteří nechtějí podstupovat reputační riziko, kdyby jejich investice nevyšla, nebo naopak způsobit poprask a zvýšení ceny akcií, když do startupu vstupuje renomovaný investor.

Jsou ale i jiné situace, kdy je zahraniční prvek v holdingu neocenitelný. Například když slouží jako nástroj pro ochranu před insolvenční šikanou, konkurenčními útoky, nebo pro účely ochrany soukromí.

„Při plánování nákladů na využití offshore společnosti je každopádně na místě zahrnout do úvahy nejen náklady na pořízení a provoz včetně odborného poradenství, ale právě i náklady související s řádnou likvidací takové entity,“ doplňuje Dobrovolný.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...