Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

SPECIÁL: Řešíte, čím doma topit? Pomůžeme vám s výběrem

Plynový kotel (ilustrační fotka) foto: Profimedia

Doporučujeme
Válka na Ukrajině, zdražování, ruské vyhrožování zavřenými kohoutky i konec dotačních programů. To jsou nejviditelnější důvody, proč Češi začali ve velkém hledat alternativní způsoby vytápění. Pokud se právě snažíte v tématu zorientovat, začněte zde. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější prémiové články, které vyšly na serveru Lidovky.cz v uplynulých týdnech.
  8:53

Co vás zajímá?

1. Výhody a nevýhody různých zdrojů

Přibližně o 250 tisíc domácností v Česku bude muset nově volit mezi ekologičtějšími kamny na dřevo či pelety, tepelnými čerpadly nebo zatím nepříliš dostupným biometanem. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů tepla?

Výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů tepla? Seznamte se

2. Jak vybrat správný kotel?

Ne vždy je přechod na jiný zdroj energie praktický. V některých případech vyžaduje velkou investici do výměny topného systému. Kdy se vyplatí pořídit tepelné čerpadlo, na co si dát pozor, a kdy naopak zvítězí varianta pořízení nového plynového kotle namísto starého?

Nečekané překážky při výměně zdroje tepla. Jak se připravit?

3. Kdy zůstat u starého?

Rychlý přechod na jiné topení se může výrazně prodražit a ne vždy se změna vyplatí. Kdy byste měli zůstat u „starého“?

Proč bychom se neměli zbavovat plynového kotle?

4. Tepelná čerpadla vs. kotle na biomasu

Při současné energetické krizi domácnosti hledají alternativy způsobu vytápění. Z řešení, které podporuje stát, jsou k mání tepelná čerpadla a kotle na biomasu. V čem se liší a jaké jsou jejich silné a slabé stránky?

Tepelná čerpadla vs. kotle na biomasu. V čem se liší?

5. Jak dobře koupit tepelné čerpadlo?

Tepelná čerpadla jsou v současnosti nejžádanější variantou vytápění. Hlavním plusem je vedle šetrnosti vůči životnímu prostředí také větší bezúdržbovost. Mají ale i své nevýhody. Co byste o nich měli vědět, než se rozhodnete pro změnu?

Co byste měli vědět před koupí tepelného čerpadla

6. Černý kůň vytápění. Pro koho je uhlí?

Trochu ve stínu plynových kotlů a tepelných čerpadlel zůstává jklasický zdroj energie - uhlí. Loni ale jeho popularita v Česku rostla. Na co byste se měli připravit, pokud se rozhodnete pro tento zdroj tepla?

Zájem o topení uhlím roste. Pro koho je výhodné a komu hrozí pokuta?

7. Jak na levnější výměnu kotle?

Snížit náklady na vytápění pomohou i státní dotace pro domácnosti. Jak to s nimi je a na které máte nárok? A co odborníci radí majitelům novostaveb?

Kotlíkové dotace. Na co máte nárok?

8. Čerpadla, biomasa... Co proplatí stát?

České domácnosti hledají alternativy ekologického způsobu vytápění. Vedle tepelných čerpadel jsou teď v kurzu i kotle spalující biomasu, tedy i dřevní pelety. Přispěje na ně stát?

Na které způsoby vytápění lze získat od státu dotaci?

9. Jaké jsou podmínky dotací?

Majitelé strarých čmoudících kotlů, kteří je nestihli vyměnit za nové, mohou mít radost. Dostali od státu čas navíc i výhodnější dotaci na tepelné čerpadlo

Změny dotačních podmínek: kdo je nově zvýhodněný?

10. Co když Rusko zavře kohoutky?

Jak to bude s dodávkami plynu v případě, že Rusko zavře kohoutky do Evropy a na co se Češi musí v nouzi připravit? Přinášíme vám otázky a odpovědi k hrozící energetické krizi.

Otázky a odpovědi k energetické krizi

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!