Hlavní obsah

Slovensko rozdá seniorům počítačové tablety zadarmo

– Bratislava

Slovensko chce vyškolit 172 800 seniorů na používání informačních a komunikačních technologií, absolventům kurzů také rozdá tablety. Projekt zhruba za 70 milionů eur (1,78 miliardy Kč) je součástí slovenské části unijního fondu obnovy, na jehož vytvoření se EU dohodla v zájmu oživení ekonomik po krizi způsobené koronavirovou nákazou. Novinářům to řekla ministryně informatizace Veronika Remišová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je potřeba, aby každý v naší společnosti měl přístup k výhodám digitalizace. V současnosti existuje velká skupina lidí, která k těmto výhodám přístup nemá. Generační propast se zvětšuje,” řekla Remišová.

V pilotní fázi se do kurzů zapojí 1000 seniorů starších 65 let, do konce roku 2026 by pak měla být naplněna celá kapacita projektu.

Jak se pracuje s chytrým telefonem? Senioři se to naučí on-line

Internet a PC

„Všechno se přesouvá do digitálního prostoru, všechny služby jsou digitalizovány. Většina seniorů nemá dovednosti k používání těchto služeb,“ řekla Remišová. Dodala, že podle průzkumu více než dvě pětiny seniorů na Slovensku nevlastní počítač, tablet ani chytrý telefon a že ze zbylé skupiny důchodců tato zařízení využívá v oblasti elektronických služeb jen malá část lidí.

Digitalizace je jednou z pěti základních oblastí, na které se zaměřuje slovenský plán obnovy. Bratislava na konci dubna podala první žádost o čerpání 458 milionů eur (11,6 miliardy Kč) z fondu obnovy, z něhož bude moci Slovensko v rámci grantů použít přibližně šest miliard eur (152 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

5G sítě pomohou s péčí o seniory

V Jeseníku, který je jedním z pěti měst Česka, kde bude od druhé poloviny příštího roku vysokorychlostní síť páté generace (5G), ji využijí například...

Výběr článků

Načítám