Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko potrebuje góly - hoci aj z bufetu. Meno kapitána je známe

Šesť duelov, osemnásť gólov. Taká je bilancia slovenských hokejistov z prípravných zápasov pred majstrovstvami sveta vo Fínsku.

13.05.2022 09:19
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar počas štvrtkového tréningu reprezentácie na MS v Helsinkách.
debata (8)

Ani veľa, ani málo. V priemere tri góly na zápas. Jedno je isté: Craig Ramsay zobral do Helsínk tím, v ktorom je rodený (Juraj Slafkovský) i hotový strelec (Tomáš Tatar). Ani jeden však nič nezaručuje. Prvý totiž potrebuje formu potvrdiť a druhý ju nájsť.

Slováci cestovali do Fínska bez hráča, ktorý by v aktuálnej sezóne pravidelne napínal sieť za brankármi.

Tatar s otáznikom

Keď sa vlani reprezentácia pripravovala na MS v Rige, spoliehala sa predovšetkým na útočný dvojzáprah Marek Hrivík – Peter Cehlárik. Skúsená dvojica mala za sebou dominantnú sezónu v silnej švédskej lige. Prvý sa stal najproduktívnejším hráčom súťaže, druhý piatym najlepším strelcom.

Cehlárik bol napokon najlepším útočníkom turnaja. V súčasnom kádri nikoho s podobnou streleckou formou nenájdete.

Najväčšou hviezdou výberu trénera Ramsayho by mal byť útočník New Jersey Devils. Tatar však dal v 76 zápasoch iba pätnásť gólov. Inak povedané, má za sebou jeden z najslabších ročníkov v zámorskej profilige. Napriek tomu bol v nej suverénne najgólovejším Slovákom.

„Dnes je to síce náš najlepší strelec, ale ani zďaleka nie absolútna špička,“ vraví o skúsenom útočníkovi legendárny Igor Liba.

Je pravdepodobné, že Ramsay staví na osvedčený olympijský útok Juraj Slafkovský – Miloš Roman – Pavol Regenda. Stále iba 18-ročný supertalent tam doslova zahviezdil. So siedmimi gólmi sa stal najužitočnejším hráčom turnaja.

Spomínané dva týždne boli navyše ďalším zlomom v jeho kariére, lebo zatiaľ čo predtým dostával v TPS Turku malý priestor, po nich jeho minutáž na ľade dramaticky narástla.

HOKEJ: Najlepšie platené hviezdy z NHL na MS Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Ryan Graves, Kanada - New Jersey Devils
3...

A prišli aj presné zásahy. Spolu s play off ich mal od konca februára sedem.

Najgólovejšími útočníkmi tohtoročného výberu sú 21-gólový Samuel Takáč zo Slovana a 20-gólový Regenda z Michaloviec. Nie je však žiadnym tajomstvom, že v kvalitnejších európskych súťažiach sa presadzuje ťažšie.

Aj keď Ramsay často vraví, že kanadské body sa očakávajú od útočníkov i obrancov, od prvej, ale aj od štvrtej formácie, väčšina by mala aj tak vzísť z prvej a druhej lajny. Najviac azda od trojice Tomáš Tatar – Michal Krištof – Róbert Lantoši.

Do Pekingu útočník z NHL nemohol ísť, Lantoši áno, ale nevybrali si ho. Kanadský kouč sa pritom naňho predtým výrazne spoliehal. Podobne ako na Adama Lišku.

„Priznávam, mrzelo ma to. Mal som dobrú sezónu. Dostal som však do hokejového života ďalšiu motiváciu – dokázať, že na tom mám,“ povedal Liška v apríli pre Pravdu. V KHL odohral tretiu sezónu v rade za Severstaľ Čerepovec. Strelil osem gólov. Lantoši vo Švédsku jedenásť a Krištof v Brne osem.

Zľava Adam Liška, Jakub Minárik a Adam Sýkora... Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko tréning Zľava Adam Liška, Jakub Minárik a Adam Sýkora počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie pred piatkovým zápasom proti Francúzsku.

„Ak sa hráč od mlada neukazuje ako šikovný kanonier, už ho to nenaučíte. Keď ho zavoláte do reprezentácie, už je neskoro. Ukázať sa musí predtým. Zostáva jediné: pozorná obrana. Ak sa mužstvo zomkne, jeden, dva góly nejakým spôsobom vydrie. V hokeji ich padá aj veľa náhodných,“ zamýšľa sa Liba.

Nie je kanonier

Podobný problém rieši hokejové Slovensko už niekoľko rokov. Chýba spoľahlivý kanonier. Pri všetkej úcte k Slafkovskému, ktorý začína pomaly žiariť a patrí mu budúcnosť, zatiaľ ním nie je ani on.

Možno ním v Helsinkách mohol byť Nitran Samuel Buček, ktorý sa v nedávno skončenej extraligovej sezóne presadil 54-krát. Žiaľ, vo finále play off sa zranil.

„Momentálne nám absentujú rodení strelci, ktorí by dominovali v kvalitnej zahraničnej lige. Preto musíme pracovať ako tím, byť agresívnejší pred bránkou a dávať škaredé góly,“ vravel už pred štyrmi sezónami Vladimír Országh, zlatý z MS 2002.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Čítajte rozhovor Buďme ako na olympiáde. Tím, proti ktorému sa nikto neteší na ľad

V každom prípade, toto nie je žiadna pesimistická predpoveď pred MS. Peking 2022 potvrdil, že oveľa viac, ako individuálne štatistiky, znamená tímový duch. Odhodlanie a odvaha.

Slovensko bude mať opäť najmladší tím na turnaji. Nikdy predtým nemalo na šampionáte taký nízky vekový priemer ako teraz – 24,4 roka.

"Musíme byť veľmi kreatívni. S Craigom sa na tom vždy smejeme, lebo s tým bojujeme každý rok. Aj my by sme boli radi, keby sme mali alternatív oveľa viac, napríklad hŕbu hráčov v NHL, ktorá by sa nám sama núkala.

Naša situácia je však špecifická, my takéto možnosti nemáme a snažíme sa vyťažiť maximum z toho, čo je k dispozícii," povedal pár dní pred odchodom do Fínska šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan.

Prvý tréning Slovenska na šampionáte vo Fínsku Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Na snímke uprostred tréner Craig Ramsay, vpravo...

„To však neprekáža, obmeníme to, do mužstva príde nová krv, ktorá bude mať azda rovnaký hlad po úspechu. Hádam sa chlapci dajú dohromady a v tíme bude rovnako dobrá a pracovná atmosféra ako na olympiáde,“ dodal.

Spolu s Ramsaym a Otom Haščákom do mužstva nevyberajú iba produktívnych hráčov, ale takých, ktorí im pasujú do aktívneho herného systému.

Hľadajú dobrých korčuliarov, bojovníkov, ktorí dokážu nielen gól streliť, ale rovnako sa do gólovej strely hodiť.

Nielen góly

Ramsay je odchovaný na zámorských klziskách, s bohatými skúsenosťami z NHL. Jeho hokejová filozofia je jednoznačná: súperov brankár musí byť pod neustálym tlakom.

„Musíme strieľať, čo to dá. Zasypávať ho strelami, donútiť zasahovať, dostať sa k dorážkam pred ním. Ak nebudeme strieľať, nebudeme dávať góly,“ vraví dlhodobo.

Craig Ramsay počas tréningu hokejovej... Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko tréning Craig Ramsay počas tréningu hokejovej reprezentácie pred piatkovým zápasom proti Francúzsku.

„Každého hráča sa pokúsime presvedčiť, že môže strieľať góly. Zároveň všetci musia blokovať strely, byť silní na puku a hrať tvrdo do tela. Toto chceme vštepiť celému slovenskému hokeju,“ prízvukuje. Sám má za sebou jedinečnú kariéru v NHL.

Prezývali ho Rammer – v preklade baranidlo. Fanúšikovia si ho pamätajú ako jedného z najlepšie brániacich útočníkov sveta. Pritom osem rokov po sebe dal v NHL dvadsať a viac gólov. Niečo podobné chce aj od svojich hráčov.

„Volá sa to moderný hokej. Je to úplne iný štýl ako pred pár rokmi. Všetci hráči na ľade sú mimoriadne výbušní. Keď dokážete so súperom držať krok, potom môžete hrať s každým,“ zamyslel sa nedávno Tomáš Kopecký, jeho dlhoročný zverenec z Floridy.

Francúzsko, Slovensko Čítajte aj Zápas Francúzsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Recept je podľa Šatana jednoduchý. Byť mužstvom, proti ktorému sa nikomu nechce nastúpiť na ľad. Napokon, vyhrať 2:1 nie je o nič horšie ako 7:0. Keď dal Slafkovský v boji o olympijský bronz Švédom prvý gól, vravel o ňom, že padol „z bufetu“.

Skúsil a vyšlo to. Také góly strieľajú obetaví a odvážni. Slovensko ich potrebuje aj vo Fínsku.

Kapitánom bude Tatar

Kapitánom slovenských hokejistov na MS v Helsinkách bude Tomáš Tatar. Jeho asistentmi budú Michal Krištof a Peter Čerešňák. Po piatkovom rannom rozkorčuľovaní to potvrdil asistent trénera Ján Pardavý.

Pre skúseného krídelníka rozhodlo niekoľko faktorov, okrem iného aj to, že je podľa Pardavého dosť „ukecaný“:

„Potrebujeme, aby bolo lídrov počuť a Tomáš je taký typ. Máme v kabíne širšiu skupinu lídrov, ale Tomáš je najskúsenejší. Rozhodovali sme sa medzi ním a Čerešňákom. Potrebujeme hráča, ktorý tím povedie, vyšlo to na Tatara.“

Tomáš Tatar (v pozadí) a v popredí Peter... Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko tréning Tomáš Tatar (v pozadí) a v popredí Peter Čerešňák počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie pred piatkovým zápasom proti Francúzsku.

Na rannom rozkorčuľovaní chýbalo šesť hráčov, ale zdravotne sú v poriadku.

„Bolo to dobrovoľné. Tréner Ramsay zdôrazňuje hráčom, že potrebujeme odovzdať v zápase energiu. Rozkorčuľovanie bolo o tom, aby sa chalani rozhýbali a hráči, ktorí neboli, išli na prechádzku,“ dodal Pardavý.

Pred otváracím zápasom Slovákov proti Francúzsku je v kabíne cítiť nervozitu.

„Je to rovnaké ako pred každým šampionátom. Je cítiť napätie, ale hráči nemôžu byť premotivovaní. Musia dať zo seba všetko čo v nich je a potom sa výsledok dostaví,“ uzavrel asistent trénera.

Najgólovejší Slováci v sezóne 2021/2022
Samuel Takáč Slovan 53 21
Pavol Regenda Michalovce 49 20
Tomáš Tatar New Jersey 76 15
Róbert Lantoši Rögle/Linköping 48 11
Michal Krištof Brno 47 11
Adam Liška Čerepovec 54 9
Kristián Pospíšil Lukko Rauma/Davos 30 8
Juraj Slafkovský TPS Turku 49 7

Meno, klub, zápasy, góly.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #MS 2022 v hokeji