Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Prales v metropoli. Architekti sázejí stromy i na budovy, na úkor zeleně už se nestaví

S domem zeleň nekončí. Architektura budoucnosti má umět tlumit negativní dopady městských staveb. Ty nemají vznikat na úkor zeleně a neměly by přispívat k přehřívání ulic. Řešení představuje Vila M v Paříži. Přináší přírodu přímo do ulic města a roste na ní možná víc stromů než v přilehlém parku. A nezůstalo jen u fasády, péče se věnovala i interiéru. foto:  M. DENANCÉ, Y. MONEL, PRESS DISTRIBUTION

Domy nemusejí být protikladem přírody. Naopak ji mohou do měst přinášet. Francouzsko-brazilské studio Triptyque Architecture „transportovalo“ kus džungle do Paříže. Naplnilo ambici dostat přírodu do města, ale i opačně – město do přírody.
  10:00

Fasáda vzniklé budovy se liší nejen použitím hliníku a dřeva, ale zejména rozmístěním léčivých bylin, ovocných stromů a velkých trvalek. Jde o velkou vertikální zahradu, která pokračuje i na terase a střeše. Výsledkem není jen přírodní vzhled, ale také tepelná pohoda a nižší spotřeba energií. Zeleň je všude, kde to jen šlo.

Na podobě Vily M se podílel i francouzský designér Philippe Starck. Cílem bylo vytvořit spojení mezi městem, přírodou a zdravím. Dům se nachází v pařížské čtvrti Montparnasse, přímo na bulváru, který v posledních letech prošel výraznou proměnou – z parkovacího na parkový.

„Vilu M jsme navrhli jako naturalistický architektonický manifest: tedy jako budovu nové doby, kde člověk již nestojí proti přírodě a životu,“ uvádějí autoři Olivier Raffaëlli a Guillaume Sibaud z Triptyque Architecture.

„Vila M je bublající, upřímné a vřelé místo, kde se dobře a krásně žije a kde se i dobře jí,“ popisuje umělecký šéf projektu Starck.

Budova obsahuje řadu funkcí – najdete v ní hotel, restaurace, sdílené kanceláře, místo pro zdravotní péči i inovativní prostor pro začínající firmy v medicíně a péči o zdraví. Má tak jít o kombinaci pohostinnosti a vzájemnosti.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...