Hlavní obsah

Hrozba pro turistickou sezonu? Hordy medúz zaplavují části Jadranu

Terstský záliv, slovinské pobřeží a chorvatská Istrie. Tyto části Jaderského moře mají aktuálně problém s medúzami, které se tu ve velkém množí a vytvářejí na hladině u břehů slizký povlak. Nejenže s nimi už nějakou dobu bojují rybáři, aktuálně panují také obavy z toho, jak hordy žahavců ovlivní nadcházející turistickou sezonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hordy medúz zaplavily italský TerstVideo: Reuters

 
Článek

Medúzy se v moři přirozeně vyskytují celoročně, nyní však doslova zaplavily severoitalské přístavní město Terst. Podle vědců může za jejich počty vyšší teplota vody. Tisícovky žahavců, konkrétně kořenoústek plicnatých, totiž způsobovaly městu problémy už loni v dubnu, uvádí agentura Reuters.

„Všímáme si oteplování moře, které může částečně stát za narůstajícím počtem medúz,“ uvedla pro italský list La Repubblica výzkumnice Valentina Tirelliová z Národního institutu oceánografie a aplikované geofyziky. „Malé změny teplot, které se nám mohou zdát bezvýznamné, jsou pro tyto bezobratlé živočichy velmi významné. Fakt, že se začínají množit o tři týdny až měsíc dříve, je podstatný,“ doplnila.

Chorvatsko loni navštívilo skoro 14 milionů turistů. Češi stále v první pětce

Cestování

Dalším významným faktorem, který k masivnímu množení medúz může přispívat, je severovýchodní vítr bora, který nad Terstem a přilehlým zálivem fouká. Může způsobit, že voda cirkuluje z větších hloubek směrem k hladině a posouvá medúzy blíže k pobřeží.

Rybáře trápí od loňska

Ohromné počty medúz, které na hladině a také na březích vytvářejí táhlý rosolovitý sliz, trápí chorvatské rybáře z Istrie už nějakou dobu, respektive od konce loňského roku. Medúz je tolik a jsou tak velké a těžké, že ničí sítě, napsal v únoru server Total Croatia News.

„Trvá to už dva měsíce, takové to nikdy nebylo. Minulý rok se medúzy krátce objevily v březnu a tím to haslo. Tenhle rok nechtějí zmizet a my nevíme, kdy se budeme moct vrátit na moře,“ uvedl rybář ze Savudriji Danilo Latin.

Istrijští rybáři už v zimě uvedli, že jde o přírodní katastrofu. Nemohou totiž vůbec vyplout na moře, protože by utržili jedině ztráty. „Některé medúzy váží až osm kilogramů,“ postěžoval si Latin.

Nechcete se u moře tlačit jako sardinky? Vyrazte v létě jinam

Cestování

Vědkyně z Centra pro invazivní druhy v chorvatském Poreči Barbara Sladonjová uvedla, že nelze s jistotou říct, kdy medúzy zmizí, a zda k tomu dojde ještě před začátkem léta. „Jde o kořenoústky plicnaté, které se přirozeně v našich vodách vyskytují. Za posledních sto let se tu výjimečně vyskytly ve velkých počtech. Tomuto fenoménu se říká kvetení,“ vysvětlila Sladonjová.

Teploty neklesly dostatečně

Kvetení, tedy množení medúz, podle vědkyně trvá déle a déle. Podle dat z minulých let měli žahavci už dávno zmizet. Sladonjová rovněž míní, že za vysokými počty stojí teplejší moře. „Populace kořenoústek plicnatých by se během zimy měla kvůli nízkým teplotám výrazně snížit. Ale zdá se, že letos teploty neklesly dostatečně, a medúzy se tak množily,“ řekla.

Vzhledem k vysokým počtům medúz, které se aktuálně v některých částech Jadranu vyskytují, panují obavy z nadcházející turistické sezony. Ačkoli kořenoústky plicnaté nepatří mezi pro člověka výrazně nebezpečné druhy, jejich koncentrace je natolik vysoká, že by zcela znemožnila koupání.

Středomořský ostrov projedete za hodinu. Nudit se ale nebudete

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám