Hlavní obsah

Digitální měna luna ztratila prakticky veškerou hodnotu

Cena digitální měny luna, která je sesterskou kryptoměnou kontroverzního stablecoinu terraUSD, spadla o více než 99 procent a je téměř na nule. Příčinou je právě pád stablecoinu terraUSD. Upozornil na to specializovaný server CoinDesk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stablecoiny jsou digitální mince, které jsou navázány na jiné aktivum, v tomto případě na dolar. Tvůrci stablecoinu terraUSD předpokládali, že bude na dolar navázán v poměru jedna ku jedné. Cena tohoto stablecoinu, označovaného zkratkou UST, se ale už několik dnů výrazně snižuje, dnes spadla o dalších více než 50 procent a dopoledne se pohybovala kolem 0,15 USD.

Na rozdíl od konkurenčních stablecoinů tether a USD Coin není terraUSD kryta žádnými aktivy z reálného světa, například dluhopisy. Místo toho drží organizace zakladatele tohoto stablecoinu asi 3,5 miliardy dolarů v bitcoinech jako rezervu. Tvůrcem stablecoinu terraUSD je Do Kwon, který drží rezervu prostřednictvím své neziskové organizace Luna Foundation Guard.

K poklesu kryptoměn v posledních dnech přispívá i výprodej dalších aktiv považovaných za riziková. To jsou například akcie mnoha technologických firem, které nevytvářejí žádný zisk.

Svět kryptoměn se hroutí

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám