Noc múzeí a galérií v Prešovskom kraji

Nahliadnuť do bežne neprístupných priestorov, či navštíviť múzeá a galérie v noci budú môcť záujemcovia v sobotu (14. 5.) v Prešovskom kraji v rámci Noci múzeí a galérií. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

13.05.2022 12:00
hrad Lubovna expozicia stavebnictvo Foto: ,
Na snímke interiér renesančného paláca na hrade Ľubovňa s expozíxciou pod názvom Ako sa staval hrad.
debata

Krajské múzeum v Prešove návštevníkom od 14.00 do 20.00 h odhalí miesta, ktoré sú v bežné dni verejnosti neprístupné. Pripravená je tiež komentovaná prehliadka expozície historickej lekárne a ľudových sakrálnych plastík.

NAJKRAJŠÍ HRAD (Stará Ľubovňa)

„V Podtatranskom múzeu v Poprade bude možné od 16.00 do 20.00 h vidieť výstavu Začepčený Spiš. Súčasťou programu bude aj vystúpenie poľského folklórneho súboru s ukážkami tradičného čepčenia nevesty a svadobných zvykov z oblasti severného Spiša,“ uviedla Heilová.

Nočnú prehliadku od 19.00 do 24.00 h ponúka skanzen Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni. Na hrade môžu návštevníci vidieť od 21.00 h v 15-minútových intervaloch do 21.45 h divadelné predstavenie Spišský záloh. O 22.00 h je pripravená prehliadka podzemia gotického paláca.

Skanzen pod hradom Ľubovňa

Od 18.00 do 22.00 h budú sprístupnené expozície budovy Šarišského múzea v Bardejove – Vily Rákoci v Bardejovských kúpeľoch. Záujemcovia tu budú môcť vidieť históriu kúpeľníctva, remeslá v okolí Bardejova i dobovú lekáreň.

Vihorlatské múzeum v Humennom, kaštieľ. Foto: Vihorlatské múzeum v Humennom
Vihorlatské múzeum v Humennom Vihorlatské múzeum v Humennom, kaštieľ.

Vihorlatské múzeum v Humennom pre návštevníkov od 14.00 do 18.00 h sprístupní všetky expozície a výstavné priestory múzea. Otvorená bude aj expozícia ľudovej architektúry a bývania-skanzen. „Na stále expozície, komentované prehliadky a sprístupnený ateliér sa môžu tešiť aj návštevníci Múzea moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach, ktoré bude otvorené pre verejnosť od 12.00 do 20.00 h,“ doplnila Heilová.

Noc múzeí a galérií 2022 Čítajte aj Noc múzeí a galérií bude tento rok opäť naživo

Nočné komentované prehliadky zákutiami hradu pripravuje od 19.30 h každú polhodinu Múzeum v Kežmarku. V Krajskej galérii v Prešove sú od 16.00 do 22.00 h pripravené komentované prehliadky, sochárska a tvorivá dielňa, burza katalógov, ale aj návšteva reštaurátorskej dielne. Súčasťou podujatia bude i vystúpenie Divadla Portál.

Múzeum ľudovej architektúry, Bardejovské Kúpele

V Tatranskej galérii v Poprade budú od 10.00 do 20.00 h sprístupnené všetky aktuálne výstavy a uskutoční sa aj burza katalógov. Počas dňa sa návštevníci môžu zapojiť do workshopov s keramikou i batikou, zúčastniť sa prednášky Premeny Spiša v umení, či pozrieť si divadelné predstavenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí a galérií 2022