Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Musk pozastavil převzetí Twitteru, chce vyjasnit podíl falešných účtů. Akcie se propadly o pětinu

ilustrační snímek foto: Reuters

Plánované převzetí firmy Twitter je pozastaveno, Elon Musk chce podrobnosti o podílu falešných účtů. Akcie společnosti po zprávě krátkodobě klesly o 20 procent. V případě, že některý z účastníků od transakce odstoupí, musí druhé straně zaplatit jednu miliardu dolarů (zhruba 24 miliard korun). Musk svůj záměr koupit Twitter později potvrdil.
  12:21aktualizováno  16:08

Twitter totiž začátkem května uvedl, že falešné a spamové účty představují méně než pět procent všech uživatelů platformy. Zároveň se však začaly šířit informace o tom, že až polovina všech sledujících Elona Muska jsou „boti“, tedy falešné účty.

Miliardář zareagoval tím, že dohodu o koupi pozastavil do momentu, než získá více informací o falešných účtech. „Dohoda s Twitterem je dočasně pozastavena, dokud nebudou k dispozici podrobnosti podporující výpočet, že spamové/falešné účty skutečně představují méně než pět procent uživatelů,“ napsal v tweetu.

Muskovy obavy nemusí být plané. Hodnotu společnosti totiž mimo jiné stanovuje i počet aktivních uživatelů a pokud se ukáže, že jich není tolik, kolik Twitter uvádí, pak to může být pro společnost opravdovým problémem.

Twitter uvádí, že má aktuálně 229 milionů uživatelů, kterým může zobrazovat reklamu, což je pro platformu naprosto zásadní metrika. Sociální síť má ovšem dlouhodobě problém s automatizovanými falešnými účty, které se používají ke zveřejňování obsahu.

Musk, který je nejbohatším člověkem na světě, se na převzetí společnosti Twitter dohodl minulý měsíc. Miliardář již dříve vyzval k „poražení spamových robotů“ a také k několika dalším změnám, včetně obnovení některých zrušených účtů, včetně účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

21. března 2021

Autoři: ,
Témata: Twitter, Elon Musk