Hlavní obsah

Převzetí Twitteru se zadrhlo, Musk chce informace o falešných účtech

Převzetí firmy Twitter je pozastaveno. Budoucí majitel Elon Musk obchod stopnul do té doby, dokud se nevyjasní záležitosti týkající se množství falešných účtů, napsal server týdeníku Focus. Akcie Twitteru po zprávě klesly o 20 procent.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Elon Musk

Článek

Miliardář přinesl vysvětlení rovněž na Twitteru. „Dohoda s Twitterem bude dočasně pozastavena, dokud nebude upřesněno, že falešné účty skutečně představují méně než pět procent uživatelů,“ napsal Musk v tweetu. Firma zveřejnila tento odhad počátkem tohoto týdne.

Musk již dříve uvedl, že chce zakázat účty, které se používají například k odesílání spamových zpráv. V prvním čtvrtletí měl Twitter oficiálně kolem 229 milionů uživatelů po celém světě.

Podvodníci se vydávali za Muska

Různé podvody nejsou na Twitteru ničím výjimečným, o čemž se Musk přesvědčil na vlastní kůži. Jeho jméno poškodili podvodníci, kteří se za něj vydávali. Od Muskových příznivců pak vybrali v kryptoměnách v přepočtu zhruba 45,5 milionu korun, připomněl server Popular Mechanics.

V roce 2020 byl dokonce jeho účet hacknutý. Tehdy si nejbohatší muž na světě stěžoval, že „podvodníci s kryptoměnami pořádají v každém vláknu párty se spamboty“, tedy s automatickými systémy, které na síti šíří podvodné či reklamní příspěvky.

Je tedy více než pravděpodobné, že se Musk bude snažit Twitter od podobných podvodníků a spambotů vyčistit, aby z něj udělal lepší místo pro uživatele. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Nejbohatší muž planety podepsal dohodu o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (přes bilion korun) minulý měsíc, nyní ji ale musí ještě schválit akcionáři sociální sítě. Pokud se tak stane, Musk patrně bude novým šéfem Twitteru, jak vyplývá z jeho dřívějších prohlášení.

Twitter čekají velké změny. Jaké jsou plány Muska?

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám