Hlavní obsah

Španělsko je připraveno zavést menstruační volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská vláda bude příští týden hlasovat o zavedení třídenní menstruační dovolené pro ženy, které trpí velmi silnou a bolestivou menstruací. Jedná se o první zemi v rámci Evropy. V Japonsku funguje menstruační dovolená již od roku 1947.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve středu deník Telegraph uvedl, že Španělsko je připraveno nabídnout tři dny menstruačního volna ženám s velkými menstruačními bolestmi. Jedná se zejména o případy, kdy ženy trpí endometriózou, dysmenoreou, myomy či chronickými onemocněními. O návrhu se bude hlasovat na schůzi vlády příští týden spolu s opatřením nabízet hygienické vložky do škol.

Jedním z výrazných hlasů podporujících zmíněnou legislativu je státní tajemnice pro rovnost a boj proti násilí na ženách Ángela Rodríguezová. „O právech souvisejících s menstruačním zdravím se nikdy nediskutovalo a data jsou zastaralá,“ řekla Rodríguezová deníku El Periodico.

Průběh menstruace může upozornit na vážný problém aneb Kdy vyhledat gynekologa

Zdraví

Nová legislativa má pomoci především ženám, které trpí obzvláště bolestivou periodou. „Je důležité si ujasnit, co je bolestivá menstruace. Nemluvíme o mírném nepohodlí, ale o vážných příznacích, jako je průjem, silné bolesti hlavy nebo horečka,“ vysvětlila státní tajemnice.

Podle Španělské gynekologicko-porodnické společnosti trpí velmi bolestivou menstruací každá třetí žena.

Španělsko je první evropskou zemí, která s návrhem přišla. Ve světě menstruační dovolenou zavedly například Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Zambie a části Číny.

Reklama

Související články

Nejčastější dotazy ohledně menstruace

Menstruace je běžnou součástí života žen. Přesto se o ní stále řada z nich bojí otevřeně mluvit. Raději si hledají odpovědi na internetu. Možná i proto mezi...

I menopauza může bolet

Menopauza může být pro mnoho žen velmi nepříjemným obdobím, kdy se potýkají s celou řadou potíží od návalů horka, náladovosti, únavy, přes zhoršující se...

Jak na sex při menstruaci nahlížejí odborníci

Sex během menstruace patří k tématům, o kterých se ve společnosti příliš nemluví. Vše je dáno velmi intimní povahou celého aktu i stereotypem, který praví, že...

Výběr článků

Načítám