Hlavní obsah

3D tiskárny, programování i nové vynálezy. Stovky bastlířů ukážou svůj um

– Plzeň

S jarem startuje v Česku další ročník festivalu novodobých kutilů a bastlířů Maker Faire, na kterém jednotliví tvůrci ukazují svůj um i nové vynálezy. Na 500 novodobých kutilů se postupně představí v devíti městech – jako první zavítají do Plzně.

Foto: mif, Novinky

Velká část festivalu byla loni věnována 3D tisku.

Článek

V plzeňském prostoru DEPO2015 se sejdou již v sobotu 14. května. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jaké je to postavit dům z open-source systému Wikihouse nebo se seznámí se vzdělávacím projektem Termovize do škol z dílny LabIR Edu.

Druhý Maker Faire se uskuteční v Rychnově nad Kněžnou o dva týdny později, tedy 29. května. Do tohoto města zavítá kutilský festival poprvé. Setkání makerů bude hostit tamní Jízdárna a program obsadí jak vnější, tak vnitřní prostory.

Pražské výstaviště ovládli techničtí nadšenci a novodobí kutilové

Internet a PC

„Lokální festivaly umožňují zaměřit se na specifická řemesla i tvorbu každého regionu. Zároveň můžou organizátoři touto cestou oslovit víc místních tvůrců a kutilů. Na místě každé akce bude jako tradičně k dispozici bohatý program, v jehož rámci se návštěvníci i samotní tvůrci budou moct účastnit workshopů, přednášek a především poznávat ostatní makery. V minulosti se několikrát stalo, že právě setkání na Maker Faire stálo na samém začátku nového společného projektu,“ uvedla mediální zástupkyně festivalu Leona Daňková.

Po Plzni a Rychnově nad Kněžnou se bude festival konat také v Českých Budějovicích, Praze, Mladé Boleslavi, Liberci, Zlínu, Brně a Olomouci. Na tato města ale přijde řada až na podzim.

Návštěvníci se mohou těšit na 3D tiskárny, programování, nové vynálezy, ale například i na problematiku udržitelnosti – chybět nebudou elektromobily či různé řemeslné kurzy, které naučí lidi vdechnout starším věcem nový život.

Spoustu zajímavých nápadů přinesl i loňský ročník v Praze, jak si můžete připomenout v naší dřívější reportáži.

Festival Maker Faire je zasvěcen novodobým kutilům (Praha 2021).Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám