Top Gun: Maverick je dokonalý blockbuster, hlásí recenze. Realistické letecké scény prý berou dech

Herci v hlavních rolích museli před natáčením podstoupit měsíce leteckého tréninku. Na place a v kokpitech trávili čtrnáct hodin denně.

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Top Gun: Maverick

Foto: CinemArt

Film Top Gun: Maverick

0Zobrazit komentáře

Očekávaný Top Gun: Maverick do kin zamíří už za dva týdny a začaly vycházet první recenze. Mnohé z nich popisují jeden z nejlepších akčních filmů posledních let. Je tady další vydání newsletteru Watch, kde shrnujeme nejzásadnější dění ve filmovém a televizním světě, upozorňujeme na zajímavé trailery a doporučujeme, co si pustit.

Načítám formulář...

Top Gun: Maverick sbírá nadšené recenze

Původní Top Gun z roku 1986 jednak rychle zestárnul, jednak už v době vydání zaujal prakticky výhradně zachycením leteckých akčních scén. Pokračování s podtitulem Maverick, v němž se Tom Cruise vrací na plátna jako cvičitel elitní letecké jednotky, by ovšem mělo vydržet mnohem déle. Podle některých se dokonce jedná rovnou o jeden z nejlepších akčních blockbusterů posledních let.

Recenze na nový film jsou ve většině případů nejen pozitivní, ale rovnou nadšené. Novináři přitom chválí především kinetickou sílu obrazu a zvuku, která prý v nejsilnějších momentech prudce zvyšuje adrenalin v krvi a vyráží dech. Opakovaně přitom zmiňují jak natáčení, které se striktně vyhýbá počítačovým efektům, tak i překvapivě na všech úrovních fungující děj. Prakticky samozřejmostí je vybízení diváků k návštěvě co největšího kina, a to klidně opakovaně. Pozitivními slovy přitom nešetří ani někteří skeptici, již očekávali patetický remake snímku z dávno zašlé doby.


Co ukazují trailery

Avatar: The Way of Water

Po třinácti letech letos konečně vyjde pokračování Avatara. A teď máme možnost vidět první záběry z něj. Sice teprve zjistíme, nakolik zajímavým směrem se příběh Jakea Sullyho a jeho nové rodiny vydá, jasné nicméně je, že audiovizuální zpracování bude opět ohromující. Více zde.

Westworld

Westworld, velkolepý thriller o boji androidů se svými utlačovateli (lidmi) a manipulaci vědomí, se po dvou letech vrací se svou čtvrtou řadou. Opět v ní uvidíme dystopickou společnost budoucnosti, oblíbené postavy i skvělé vizuální efekty. Více zde.

Love, Death & Robots

Uplynulý týden se zjevně nesl ve znamení sci-fi. Se svým novým příspěvkem do žánru totiž přišel i Netflix. Ve třetí řadě Love, Death & Robots představí devět nových příběhů, každý s jinou myšlenkou a jiným vizuálním zpracováním. Jeden z nich s názvem Děsivá výprava režíroval i sám David Fincher. Jde o jeho první animovaný film.

Životní trefa

Vypadá to, že se Adam Sandler v posledních letech rozhodl ukázat jako kvalitní dramatický herec. Před časem exceloval v thrilleru Drahokam, nyní ztvárnil roli basketbalového skauta, který po celém světě hledá další sportovní hvězdu. Najde mladíka s velkým potenciálem, ale dostat ho do USA bude těžké.


Co hýbe světem filmu a televize

Druhá část Duny má císaře

Císař Shaddam IV. je v loňském filmu Denise Villeneuva, pokrývajícím první část knižní Duny, jen krátce zmíněn. Působí zde pouze jako síla, která ze žárlivosti nepřímo iniciovala zkázu rodu Atreidů. Ve druhé části ale fiktivní vládce známého vesmíru sehraje zásadní roli, musí proto dostat tvář. Tu mu propůjčí herec Christopher Walken, známý třeba z historky o hodinkách z Pulp Fiction. Pokračování Duny, které má podle slov Villeneuva obsahovat méně dialogů a více akce, se začne natáčet letos v červenci a do kin má zamířit v říjnu příštího roku.

Film o Marilyn Monroe urazí všechny

Marilyn Monroe je známá hlavně jako herečka a sexuální ikona, její soukromý život měl ale k hollywoodskému ideálu daleko. Tato komplexnější stránka ženy s civilním jménem Norma Jeane bude předmětem dramatu Blonde s Anou de Armas v hlavní roli. Režisér Andrew Dominik, který stojí za oslavovaným westernem Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, se v jejím příběhu zaměřil hlavně na trauma z dětství a jeho vliv na veřejný i osobní život Monroe. Snímek, který nedávno dostal nejvyšší možnou přístupnost NC-17, podle něj Hollywood i slavnou herečku ukáže velice komplikovaným, nejednoznačným způsobem. „Každý si v něm najde něco, co ho urazí,“ řekl Dominik magazínu Vulture.

Novinka od režiséra Kmotra má hvězdné obsazení

Režisér Francis Ford Coppola, stojící za trilogií Kmotr nebo Apokalypsou, natočil celovečerní film naposledy před více než deseti lety. Teď se ale rozhodl z vlastních zdrojů zafinancovat ambiciózní projekt s názvem Megalopolis. Dystopické sci-fi za necelých sto milionů dolarů představí příběh o budování nového New Yorku po tom, co ho katastrofická událost srovná se zemí. Jak uvádí The Hollywood Reporter, Coppola teď pro svůj film získal velice zajímavé obsazení – objevit se v něm má Adam Driver, Laurence Fishburne, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel a Jon Voight.

Kevin Spacey se vrací před kamery

Kevin Spacey byl dříve jeden z nejoceňovanějších hollywoodských umělců, v roce 2017 ale prakticky zmizel. Více než dvanáct mužů ho totiž veřejně nařklo ze sexuálního zneužití. O pět let později se ale herec po tom, co z několika žalob vůči němu nevzešel žádný trest, vrátí na plac. Objevit se má v anglicko-maďarsko-mongolském historickém dramatu 1242 – Gateway to the West o snahách mongolského impéria rozšířit svoji moc. Spacey má ztvárnit hluboce spirituálního muže jménem Cesareani, který se postaví vládci Mongolska a jeho snahám napadnout Evropu. Natáčet se má letos v říjnu.


Co si dnes pustit

Nestvůra z Essexu

Apple TV+  |  Drama |  2022  |  6 epizod  |  ČSFD

The Essex Serpent

Foto: Apple

Minisérie Nestvůra z Essexu

Venkov v době viktoriánské Anglie. Místní obyvatelé se začnou děsit údajného obřího hada a farář s tváří Toma Hiddlestona se spolu s vdovou Corou rozhodne situaci vědecky vyšetřit. Nová minisérie na Apple TV+ se v zajímavé kombinaci žánrů zaměřuje na témata víry, strachu a předsudků. A podle prvních ohlasů se jí to daří velice dobře. Nabízí přitom napínavou záhadu, podmanivé obrazy i podivnou, plíživou atmosféru.

Invaze: Operace Mincemeat

Netflix  |  Drama  |  2021  |  92 min.  |  ČSFD

operation-mincemeat-colin-firth

Reprofoto: Warner Bros. UK & Ireland/YouTube

Film Invaze: Operace Mincemeat

Toto historické drama je natočené poměrně opatrným stylem a znalcům dějin druhé světové války nic nového neodhalí. Může je nicméně zaujmout hereckými výkony v čele s Colinem Firthem, ostatní se zase mohou těšit na převyprávění zcela bizarní, avšak skutečné vojenské operace pro zmatení německého vrchního velení.

Říjnové nebe

Netflix |  Drama  |  1999  |  108 min.  |  ČSFD

october-sky-jake-gyllenhaal

Reprofoto: Movieclips/YouTube

Film Říjnové nebe

Ještě jednou podle skutečných událostí, tentokrát o velkém a šíleném snu. Je rok 1957. Středoškolák Homer Hickam celý dosavadní život strávil v malém hornickém městě v americké Virginii. Když se ale dozví o startu sovětské družice Sputnik 1, rozhodne se stavět vlastní rakety. Snímek s Jakem Gyllenhaalem, Laurou Dern a dalšími představuje inspirativní příběh, který dokáže dojmout, i když přesně víme, co od něj očekávat.

Stále v kurzu

HBO Max  |  Komedie  |  2021-dnes  |  2 řady  |  ČSFD

hacks-hbo-max

Foto: HBO Max

Seriál Stále v kurzu

Na HBO Max dorazila druhá řada komedie Stále v kurzu, oceněné několika cenami Emmy a Zlatým glóbem. Seriál pojednává o stárnoucí komičce Deborah z Las Vegas, která se snaží zůstat relevantní a nebojí se nabídnout ostré poznatky o zábavním průmyslu paralelně s osobnějšími momenty hrdinky. Ve druhé řadě se Deborah po sérii selhání vydává na velkou tour, kde spolu se svou manažerkou a zbytkem týmu musí čelit novým výzvám.


Nejnavštěvovanější filmy a seriály týdne na ČSFD

Nejnavštěvovanější seriály:

1. Moon Knight

2. Iveta

3. Schodiště

4. Clark: Hvězdný zločinec

5. Star Trek: Strange New Worlds

Nejsledovanější filmy:

1. Doctor Strange 2

2. The Batman

3. Seveřan

3. Uncharted

5. Jan Žižka

(Obsah ve spolupráci s ČSFD.)

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym