Madlo nad dveřmi u řidiče má speciální funkci. Zná ji ovšem jen málokterý řidič

Střešní rukojeť na řidičově straně má řadu funkcí, málokdo o nich ale ví. Madla pomáhají posádce, ne každý automobil jimi ovšem disponuje.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Madla, u některých aut, najdeme u všech dveří. K čemu slouží? Je vhodné, aby se člověk madla přidržel, když auto najede na nerovnost, když prudce zatočí nebo ostře brzdí. Funguje jako prevence před zraněním. Madlo samozřejmě nesupluje bezpečnostní pás, poutat se je dané zákonem. Některá madla mají háčky, na které si lze zavěsit oblečení, obvykle pouze na těch u zadních dveří.

Madlo pomáhá při nastupování a vystupování

Madlo u řidiče má ale jinou funkci než ta u zadních dveří. Střešní rukojeť u něj plní jiné funkce, protože řidič po celou dobu jízdy drží volant oběma rukama. Madlo slouží pro pohodlnější nastupování a vystupování lidem, kteří jsou mírně imobilní, ze zdravotních důvodů. U některých aut může rukojeť usnadnit mechanické nastavení výšky sedadla. Jako je tomu například u starší generace Dacie Duster. 

iZdroj fotografie: Unsplash

Některé vozy střešní madlo nemají. Ty, které jsou vybavené panoramatickou střechou. A také některá vyšší auta, typicky offroady, mají madla na čelní sloupku. V případě terénních aut pak madlo využívá řidič nejenom k nastupování, ale také se za ně drží, když zastaví a při otevřených dveřích vykukuje ven a takzvaně „čte terén.“ Madlo je obvykle vyrobeno z nylonu nebo jiného odolného materiálu a jeho životnost je shodná s životností auta.

Tušili jste, jakou funkci má tato jednoduchá pomůcka?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Martin Sedláček

Vyučil se automechanikem a tuto práci také dlouhé roky provozoval. Pak se na čas přesunul do oblasti profesionální dopravy, řidičák má v podstatě na vše, co se dá u nás legálně řídit. Po několika letech za volantem nákladního auta se vrátil zpět k původní profesi, kterou už dělá spíše z pozice vedoucího dílny. Má tak čas na redakční a publikační činnost i osvětu v oblasti automobilové techniky.

Zobrazit další články