Noc múzeí a galérií v ÚĽUV-e

V sobotu, 14. mája 2022, sa uskutoční 18. ročník Európskej noci múzeí a galérií (La Nuit européenne des musées). Súčasťou tohto podujatia bude aj ÚĽUV, ktorý privíta návštevníkov vo svojich priestoroch v Bratislave aj v Košiciach.

14.05.2022 08:00
výstava tradícia netradične: Drevo koniky Foto: ,
Z výstavy Tradícia netradične: Drevo. Koník, rôzne druhy dreva - javor, červený smrek, buk, lipa, autor: Miloslav Jaroš, 2015, 2016, Múzeum ľudovej umeleckej výroby.
debata
Video
Výstava Tradícia netradične: Drevo vás prekvapí

Galéria ÚĽUV na Obchodnej ulici 64 v Bratislave pozýva všetkých záujemcov na výstavu Tradícia netradične: Drevo, ktorá bude sprístupnená v čase od 14. do 20. hodiny. Súčasťou výstavy je premietanie dokumentov o výrobcoch a majstroch ľudovej umeleckej výroby z oblasti dreva, interaktívna TV obrazovka a kvíz na tému drevo. O 15:00 a 17:00 hod. sa uskutočnia komentované prehliadky s kurátormi výstavy, doc. Ferdinandom Chrenkom a Václavom Kautmanom.

výstava tradícia netradične: Drevo Dóza s vĺčikom Čítajte viac Tradícia netradične: Drevo vie prekvapiť

Od 13. do 18. hodiny bude vo Dvore remesiel ÚĽUV rezbár Dominik Chrušč interaktívne predvádzať výrobu drevených lyžíc. Pripravený bude náučný stánok s drevinami, ukážkami rôznych typov dreva, možnosti opracovania a výrobkov. Deti sa budú môcť zahrať s drevenými hračkami. Predajňa ÚĽUV na Obchodnej 64 bude otvorená od 14 – 18 hod.

„Na bratislavských návštevníkov sa tešíme aj v Dizajn štúdiu ÚĽUV na Dobrovičovej 13, kde od 14. do 20. hodiny sprístupňujeme výstavu V krajine remesiel 2021 – prehliadku remeselnej tvorivosti detí a mládeže s výkladom kurátorky Márie Tomovej a tvorivé dielne pre deti,“ pozýva Alena Pastroková, projektová manažérka ÚĽUV.

Výstava Tradícia netradične: Drevo

Pozrite si snímky z Výstavy tradícia netradične. Drevo

Fotogaléria
Vľavo rapkáč Pocta Leonardovi da Vinci, autor:...
Koník, rôzne druhy dreva - javor, červený...
+3Srdcová forma na syr, Horehronie, neznámy...

Regionálne centrum remesiel ÚĽUV Košice na Mäsiarskej ulici 52 pripravilo v rámci podujatia Košická noc múzeí a galérií program od 16. do 23. hodiny. Navštívte výstavu Majstri hudobných nástrojov v Galérii ÚĽUV Košice, ktorá je prehliadkou majstrovských diel slovenských výrobcov ľudových hudobných nástrojov zo zbierok Hudobného múzea SNM. Komentovaná prehliadka s nahrávkami hudobných nástrojov, 3D predmetov a brožúrou k výstave pripravenou v Braillovom písme je vhodná aj pre nevidiacich návštevníkov.

Milan Stieranka Čítajte aj Slovenský črpák obdivujú aj v Číne

Výstava v modrom je prezentáciou prác študentov Školy umeleckého priemyslu v Košiciach, ktoré predstavujú nový pohľad na úžitkové umenie a prepájajú princípy moderného dizajnu a tradičného remesla aplikáciou modrotlačových vzorov na prezentačné a darčekové predmety. Počas celej akcie bude prebiehať premietanie video dokumentov ÚĽUV – debnárstvo, výroba drevených foriem na syr, výroba zo svoru či kvíz pre deti aj dospelých. Majster ľudovej umeleckej výroby Martin Mešša predvedie výrobu dreveného zdobeného piestu. V predajni ÚĽUV v Košiciach sa na návštevníkov tešia v čase od 16. do 21. hodiny.

Noc múzeí a galérií 2022 Čítajte viac Noc múzeí a galérií bude tento rok opäť naživo

Vstup na programy ÚĽUV-u je bezplatný, vstupenku na ostatné podujatia v rámci Noci múzeí a galérií je možné si v ÚĽUV-e zakúpiť.

Návštevníci, ktorí pošlú fotografiu z podujatia na #nmag2022sutaz, môžu vyhrať ročné vstupenky do múzeí SNM, zážitkové prehliadky „pokladov“ Univerzitnej knižnice v Bratislave či inak neprístupných priestorov Bojnického zámku v dobovom kostýme, vzdelávací program pre svoju triedu v SNM – Historickom múzeu a série publikácií z proveniencie múzeí a galérií na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLUV #Noc múzeí a galérií 2022