Hlavní obsah

Prožijte léto s něžnou lobelkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozdávala krása, šla si pro ni lobelka dvakrát, a když se rozdávaly květy, šla dokonce třikrát! Kdo by o takovou čiperku nestál a netoužil být s ní, až se dny rozpálí slunečnou pohodou?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V polostínu pod břízou je hej modrobílé lobelce i lososové begonii. Moderní šťávu jim dodává rozpustile pocuchaná tráva.

Článek

V rodě Lobelia najdeme plus minus čtyři sta druhů. Původním bydlištěm mnoha z nich je Afrika. I lobelku modrou (L. erinus) zhýčkalo tamní sluníčko.

Díky úsilí šlechtitelů se stala celebritou, která svou křehkou krásou oslňuje za okny, na balkonech a v zahrádkách napříč Evropou. Kdo si ji v únoru nepředpěstoval, může si nyní koupit sazenice.

Éterická víla

Lobelka kvete - jak si každý hned pomyslí - milionem kvítků. Široké jsou asi jako bříško u malíčku. Co kvítek, to nálevkovitá koruna se spodním pyskem rozloženým do trojplátečného vějířku a horním připomínajícím nastražená oslí ouška.

Už v květnu je tahle populární balkonovka natěšená užít si svůj moment na výsluní a nevynechá den, aby neotevřela poupě nebo neprodloužila stonky. Ty jsou tak teničké a řídce porostlé subtilními lístky, že celá rostlina i v plné letní výstroji působí beztížně a étericky jako víla z pohádky.

Nejen modrá je dobrá

Zvonky všeho druhu, a ještě třeba skalkový princ pavinec vytrvalý, patří do širokého, čeledí zvonkovitých (Campanulaceae) zastřešeného příbuzenstva lobelky.

Že by od nich odkoukala barvy? I pro ni je totiž ikonická vzácná modrá v odstínu drozdích vajíček, klínu naší vlajky či středozemsky tyrkysového moře. V parném dni taková podívaná osvěžuje jako studánka chladné vody.

Magický půvab rozkvetlého sadu

Zahrada

Jenže lobelka je rebelka, nevyznává pouze barvu, jakou jí diktuje vlastní druhové jméno. Do svého barevného spektra si přibrala ještě bílou, bledě i fuchsiově růžovou a fialovou.

Na zemi i ve vzduchu

Podle odrůdy roste buď vzpřímeně a formuje kompaktní, 30 až 40 cm vysoký keřík, nebo přepadává jako pramen ze skály v délce okolo 40 až 50 cm. Habitus rostliny napovídá, jak ji nejlépe uplatnit.

Zahrada stvořená k obdivu a hrám

Zahrada

Bochánky se hodí do nízkých misek, koryt či květináčů, u nichž chceme, aby pěkně vynikly. Můžeme je také sázet přímo do záhonu nebo skalky. Vodopády ať malebně stékají ze závěsných košů, okenních a balkonových truhlíků.

Nádherné kvetoucí vlny vzniknou, když na terasu nebo jinam na zem rozmístíme několik truhlíků s převislými kultivary, které se přelijí přes okraje do nedalekého okolí.

Podejte pomocnou ruku užitečným tvorům

Zahrada

Aby lobelka vyrazila všem dech, zasadíme ji ve větším množství anebo jí vybereme nápadníky. S radostí se o ni bude ucházet smil, sporýš, muškát, aksamitník, petúnie, hledíkovka s ostruhatkou, vějířovka i begónie s fuchsií.

Okrasné trávy a aromatické bylinky propůjčí nádobám další zajímavou dimenzi.

Co jí (ne)prospívá

Teprve až Pankrác se Servácem a Bonifácem zaženou poslední mrazíky, vyneseme choulostivou lobelku ven. Nemusí být za každou cenu na slunci. I v polostínu přebohatě kvete, ba zdá se, že je tam čilejší. Nač si brzy začne stěžovat, je nedostatek vody.

V parnu konývku s vodou potřebuje každý den a roste-li v mělké míse nebo malém květníku, budeme k ní muset víckrát.

Ale pozor, není to žádný šáchor, aby stála v mokru! Pokud na dně nádoby chybějí otvory, vyvrtáme je a necháme zbytkovou vodu volně odtékat.

Založte si záhon s květnatou loukou

Jak na to

Substrát volíme lehký, humózní. Komu se nechce hnojit každý týden až dva, může do zeminy přimíchat dlouhodobě účinkující hnojivo.

Ač je lobelka modrá oficiálně trvalkou, naše podnebí jí nedovoluje, aby si kvetení v dalším roce zopakovala. Pěstujeme ji jako letničku a čas v její společnosti si až do října pořádně užijeme.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

V království ticha a hortenzií

Pod jihočeským nebem ožila kapitola z romantické knížky, jejímiž autory jsou hrnčíři Ludmila a Lubomír Klimešovi. Stačí jeden pohled a hned je všem jasné, jaké...

Kde kvete zavinutka, tam je živo

Toužíte po trvalce, která by v záhonech rozproudila život elektrizujícími barvami a zároveň obšťastnila okřídlence z říše hmyzu? O jedné takové víme! Jmenuje...

Výběr článků

Načítám