Jalonen měl sestavu na Brity jasnou už ve čtvrtek. Otazník visel nad brankářem

V sobotu od 15:20 středoevropského času je na programu první zápas české hokejové reprezentace na letošním světovém šampionátu ve Finsku, ve kterém se utká v rámci skupiny B v Tampere s Velkou Británií. Kouč národního týmu Kari Jalonen měl už většinu sestavy, která nastoupí proti Britům, hotovou již ve čtvrtek. Nevědělo se však, kdo nastoupí v brance. Vypadá to však na překvapení v nominaci Lukáše Dostála patřící Anaheimu.

Podle obránce Davida Skleničky je atmosféra v mužstvu dobrá. "Je suprová a pozitivní, čemuž přidaly navíc i ty dva vyhrané turnaje těsně před šampionátem. To nám určitě pomohlo na celkové atmosféře, byť si nemyslím, že by někdy dříve byla atmosféra v kabině špatná. Vždy je pozitivní," řekl konkrétně.

Tento reprezentant, jenž má zkušenost s halou v Tampere, neboť působí ve finské lize a to momentálně v Käsrpätu Oulu, přičemž před tím ještě oblékal dres Jokeritu, také již během čtvrtečního tréninku okomentoval zdejší led. "Když jsme tady hráli během play-off, byl ten led o třídu lepší než včera. Možná o dvě. Dneska už to bylo o něco lepší. Možná i tím, že jsme byli jako třetí mančaft na ledě. Počasí tomu včera asi také nepomohlo. Když je venku větší teplo, na tom ledě se to pozná. Věřím, že až nastoupíme k prvnímu zápasu, bude led ještě lepší, než je teď, a nebudou s tím problémy. Ať už to ale bude jakékoliv, všechna mužstva mají stejné podmínky, na to se nelze vůbec nijak vymlouvat," nechal se slyšet.

O výborné náladě v týmu pak hovořil i jeden z asistentů trenéra Libor Zábranský. "Nálada je výborná, kluci jsou zdraví a zdravě nažhavení. Při tréninku to bylo vidět. V sestavě už žádné otazníky nemáme, ale více prozradíme až v sobotu v den zápasu. S Brity se musíme soustředit na vlastní hru, do každého zápasu jdeme s pokorou, nesmíme nic podceňovat," směřoval Zábranský vše k nejbižšímu zápasu.

A podcenit Brity, se kterými naposledy na MS v Rize minulý rok Češi vyhráli jasně 6:1, nehodlá ani kapitán národního týmu Roman Červenka. "Nechceme nic podcenit. A že nás čeká na úvod Británie? Je to tak, jak to je. Zápasy nám podle toho, jak se nám to zamlouvá, nebo ne, přehazovat nebudou. My chceme hlavně dobře vstoupit do turnaje. Vyhrát ten zápas a pak jít zase dál. Jsme natěšení, všichni už chtějí, aby to začalo. Pak bude zápasů v turnaji hodně," uvedl.

K poslednímu vzájemnému měření sil s Británií na mezinárodní scéně se vrátil i David Sklenička. "Loni jsme proti Britům hráli v Rize a rozhodně to nebylo úplně jednoduché utkání. Museli jsme být zodpovědní dozadu a pohlídat si jejich protiútoky. Myslím si však, že máme kvalitnější mužstvo než oni. A když budeme plnit, co máme, měli bychom je porazit. Doufám, že to tak i dopadne," řekl obránce a pokračoval: "Uvidíme, jak zafunguje ten náš systém, který je nastavený na silné soupeře jako Finy nebo Švédy, ale třeba s Rakušany to až takové nebylo. Bude každopádně třeba to dávat rychle od hole, nahrávat si rychle přes střední pásmo a v útoku už tam pak něco vymyslíme."

Zatímco ještě před víkendem to vypadalo, že by se mohl do branky proti Britům postavit jako jednička Karel Vejmelka, nyní to spíše na překvapení v podobě Lukáše Dostála. A to právě proto, že úvod turnaje narazí na Brity a až pak je na programu papírově těžší duel se Švédskem. "Určitě to celou situaci trošku zamotává. Mohu říct, že se tomuto rozlosování určitě přizpůsobíme. Navíc nás čekají dva zápasy ve dvou dnech po sobě. Myslím, že máme tak z osmdesáti procent vyřešeno. Je téměř jasné, jak by to asi mělo vypadat. Pořád ale zbývají ještě dva dny do zápasu, během nichž se může ještě cokoliv přihodit," uvedl kouč brankářů Zdeněk Orct.

Pravděpodobná sestava ČR:

Dostál (Langhamer) - Hronek, Šimek, Jiříček, D. Sklenička, Jordán, Ščotka, Kundrátek - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Simon - H. Zohorna, Černoch, Flek

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy