ČNB: Zdražování potravin zrychlí, nákladové tlaky přetrvají. Kdy se inflace uklidní?

Budova České národní banky v Praze

Inflace nejvyšší za 30 let

Tempo růstu cen se v nejbližších měsících přiblíží až k 15 procentům. I ve zbytku letošního roku však infalce zůstane na dvouciferných hodnotách. Nákladové inflační tlaky se v roce 2023 ztlumí. Vyplývá to z aktuálni zprávy o měnové politice, kterou na svých webových stránkách zveřejnila Česká národní banka.

„Inflace v letošním druhém čtvrtletí dále vzroste a s přispěním všech svých složek dosáhne téměř 15 procent,“ stojí v aktuální zprávě o měnové politice České národní banky. Podle ní se bude i nadále projevovat jak silný růst výrobních cen v tuzemsku a zahraničí, tak doznívající znatelné domácí nákladové i poptávkové tlaky.

Podle centrálních bankéřů je třeba počítat s tím, že výrazný růst cen agrárních komodit urychlí další zdražování potravin. „Rekordně silné nákladové tlaky tažené dovozními cenami i domácí ekonomikou kulminovaly počátkem letošního roku. V průběhu roku se budou snižovat díky odeznívání aktuálně vysokého růstu dovozních cen a umírněnému mzdovému vývoji,“ píší dále centrální bankéři v dokumentu.

Rálné mzdy příští rok vzrostou

Nákladové tlaky se podle nich v příštím roce zmírní v důsledku stabilizace a následného mírného poklesu dovozních cen. Letošní dvouciferná inflace se tak v první polovině příštího roku rychle sníží, přičemž k tomu „podstatným způsobem přispěje i dosavadní rychlý růst úrokových sazeb“.

Česká národní banka také počítá s tím, že kurs koruny vůči euru bude v letošním i příštím roce stagnovat mírně nad hranicí 24 korun za euro. Otázkou ale je, nakolik se centrální bankéři s tímto odhadem trefí do skutečnosti. Trhy totiž na jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky reagovaly negativně a koruna ztratila téměř čtyři procenta vůči euru. Na to ČNB odpověděla intervencemi na devizovém trhu ve prospěch koruny, načež ta část ztrát odmazala.

Centrální banka rovněž očekává, že ekonomický růst České republiky letos klesne až na 0,8 procenta. V roce 2023 by se pak měl hrubý domácí produkt zvýšit o 3,6 procenta. Průměrná míra infalce by se v příštím roce měla snížit na 4,1 procenta z letošních více než 13 procent. V roce 2023 by se tak mohla zvýšit kupní síla českých mezd, jelikož by mají dle ČNB vzrůst nominálně o více než pět procent. Mzdový růst tak převáží nad růsůtem cen, na rozdíl od roku letošního.

Tagy: