Tradiční řecké domy, pozorování noční vinice nebo modrá laguna. To vše posloužilo jako inspirace architektům, kteří vytvořili ubytování pro movité lidi, kterým zároveň nechybí vytříbený vkus.


Casa Cook, Samos

Kdo miluje luxusní ubytování u Středozemního moře, toho Casa Cook hotel na Samosu jen málo překvapí. Jedná se totiž o hotel ze zde populárního řetězce. Inspirací pro jejich poslední přírůstek na řeckém ostrově ve východní části Egejského moře byly tradiční řecké domy Kamares a historický koncept starodávných řeckých vesnic.

Architektonické studio Block722 z Atén zde použilo také zemité textury a barvy, odstín odráží úrodnou vegetaci ostrova s palmami, borovicemi, agávemi a divokými olivovníky, zatímco nekonečné tůně vody napodobují nespočetné množství vodopádů, řek a břehů.

Hotel nabízí celkem 128 pokojů, které jsou navržené doslova jako svatyně na míru – od klasických dvoulůžkových po soukromou vilu. Jsou moderní a minimalistické, zdobené přírodními, ručně vyráběnými prvky.

Cena za noc: od 7 tisíc korun


La Dimora Di Metello, Itálie

Malebné italské městečko Matera na jihu Itálie je známé svou dlouhou historií, která sahá až do paleolitu. Historické centrum ​​Sassi di Matera je doslova vrostlé do vápenaté skály a skalní útvary najdeme na každém rohu.

Skutečnosti využili architekti z ateliéru Manco Studio, kteří jeskyni přestavěli na luxusní ubytování, které disponuje pouhými čtyřmi apartmány.

Zvenku byste ani nepoznali, že se jedná o hotel, pravou designovou podívanou však najdeme uvnitř. Interiér si zde zábavnou formou hraje s původním půdorysem skály, design v sobě pro změnu mísí prvky tradice a moderny ve velmi odlehčeném duchu.

Většina nábytku zde byla zhotovena na míru, tvůrci nevynechali jediný detail. Až si budete dávat snídani na historické kamenné terase s výhledem na starobylé městečko, zažijete opravdovou dolce vitu.

Cena za noc:  od 5200 korun


L’And Vineyards, Portugalsko

Sto kilometrů od Lisabonu, v srdci vinice Alejo, se nachází hotel, na kterém pracovala rovnou pětice renomovaných architektů z celého světa – od studia Sergison Bates Architects z Londýna po Architekturbüro Peter Märkli z Curychu.

Výsledek je skutečný designérský skvost, kde je jednou z hlavních inspirací noční obloha. Místo, kde se hotel nachází, se totiž může pochlubit malým světelným znečištěním, což je v Evropě velká vzácnost.

Vyberte ze tří typů ubytování, k dispozici máte klasický apartmán, celou vilu nebo kabinu, která se nachází mimo hlavní areál a umožní vám splynout se zdejší úchvatnou přírodou.

Cena za noc: od 7 tisíc korun


The Retreat at Blue Lagoon, Island

Horko není vaším přítelem? Pak vzhůru na Island, do resortu s blankytně modrou lagunou, který se nachází uprostřed geoparku chráněného organizací UNESCO.

Srdcem samotného hotelu jsou lázně, které nabízejí řadu venkovních i vnitřních koupelí. Podle slov hlavního architekta Sigurdura Thorsteinssona bylo hlavním cílem spojit přírodu, exteriér a interiér hotelu.

Využil tedy přírodní materiály z okolí, například lávové bloky, a výsledkem je futuristický design, který připomíná kulisu sci-fi filmu.

Cena za noc: od 30 tisíc korun


Saint Hotel, Santorini

Kde bydlet v jedné z nejvyhledávanějších turistických destinací? Doporučujeme hotel, který navrhlo Kapsimalis Architects. Spojuje v sobě tradiční i minimalistické prvky a řeckou mytologii.

Jako hrdinové bájí a pověstí se budete cítit, když budete procházet jeskynním tunelem, kterým vede některý ze šestnácti hotelových pokojů.

Cena za noc: od 16 tisíc korun