Hlavní obsah

Maďarská prezidentka ostře kritizuje ruskou agresi: Navždy říkáme ne snahám o obnovu SSSR

Budapešť

Maďarská prezidentka Katalin Nováková (44) ve svém inauguračním projevu odsoudila ruskou agresi na Ukrajinu. „Maďarsko říká navždy ne snahám o obnovení Sovětského svazu,“ řekla v sobotu na Kossuthově náměstí v Budapešti po uvedení do úřadu.

Foto: MTI

Katalin Nováková při projevu před budovou parlamentu v Budapešti

Článek

Nováková zdůraznila, že Maďaři chtějí mír, ale Budapešť bude požadovat vyšetření válečných zločinů na Ukrajině a potrestání viníků. „Maďarsko není neutrální. Stojíme na straně nevinných obětí a spravedlnosti,“ zdůraznila.

Nováková připomněla, že od vypuknutí války zamířilo z Ukrajiny do Maďarska 700 tisíc uprchlíků a Maďaři jim pomáhají.

Maďarsko podle prezidentky podporuje vstup Ukrajiny do Evropské unie. Oznámila, že svoji první zahraniční cestu absolvuje 17. května do Varšavy.

Foto: MTI

Prohlídka čestné stráže

Maďarský parlament zvolil Novákovou do funkce hlavy státu letos 10. března, jako první ženu v historii země. Nováková byla kandidátkou vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána. Dostala 137 hlasů, opoziční kandidát ekonom a právník Péter Róna (79) získal 51 hlasů.

Nováková je vzděláním ekonomka a právnička, v minulosti zastávala funkci ministryně pro rodinu ve vládě premiéra Orbána. V prezidentském úřadu vystřídala Jánose Ádera (62), jemuž skončilo druhé funkční období. Nováková je matkou tří dětí.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám