Hlavní obsah

Moravské sklepy po dvou letech zase praskaly ve švech

Březí

„Pozor na slunko!“ varoval skupinu návštěvníků z Teplic vinař David Kern z vesničky Březí na rakousko-moravském pomezí, poté co výklad v podzemí sklepa ukončil douškem lahodného Rubimetu. Varování bylo na místě. V sobotu, v první den dvoudenního putování ze sklepa do sklepa, které se konalo opět po dvouleté pauze, bylo už v jedenáct dopoledne dvaadvacet stupňů.

Moravské sklepy už zase praskaly ve švechVideo: Homola Miroslav, Právo

 
Článek

„Sklepy jsme otevřeli společně se sousedními vinaři a kamarády v Dolních Dunajovicích po dvouleté pauze už po osmé. Původně jsme chtěli oslavit i naši desítiletou společnou vinařskou spolupráci mezi oběma obcemi, kdy nyní fungujeme v jednom spolku Dunajovské kopce, ale covid nám udělal čáru přes rozpočet,“ řekl Právu za organizátory dnů otevřených sklepů David Kern.

Jak dodal, zájem byl už při předprodeji vstupenek na víkendovou akci obrovský. Chceme, aby kontakt mezi milovníky vína a vinaři měl jakousi úroveň, a proto jsme po domluvě omezili počet návštěvníků jednotlivých sklepů na stovku za den. Ochutnávky přitom probíhají po oba dny od desíti dopoledne do osmi večer. Návštěvníci ochutnají produkty v obou čtyři kilometry od sebe vzdálených obcí, které spojuje Dunajovická vrchovina s viničními tratěmi ze dvou desítek sklepů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

David Kern ukončil výklad douškem lahodného Rubimetu, tedy hutného vína u nás vyšlechtěné odrůdy, jež po třech letech zrání v barikovém sudu z amerického dubu chutná skoro jako višně v čokoládě.

Jsme tady už asi po šesté. Jižní Moravu a víno milujeme, ale naučili jsme se vybírat. Jezdíme i na jiná místa, ovšem u tohoto spolku dvou obcí víme, že je zde vysoko nasazená laťka a že se dočkáme opravdu kvalitních vín,“ řekl Právu Roman Weiss z Teplic, který se stal „mluvčím“ skupiny asi desíti koštujících, se kterými si výlet za vínem užívají vždy na tři dny.

Obvykle se právě zde snaží navštívit a ochutnat většinu z produkce, které dvoudenní ochutnávka nabízí. „Je to kolem padesáti až šedesáti vzorků za den. Začínáme v deset a špičku mám kolem jedné. To se hodně najím a napiju vody a pak lez pokračovat. Ovšem je fakt, že upozornění na vliv slunce je zcela na místě,“ dodal se smíchem Severočech.

Reklama

Související témata:

Související články

Za ferratou do hlubin Moravského krasu

Ferraty se nacházejí spíše v horách. Milovníci adrenalinu na ni mohou překvapivě vyrazit i do hlubin Moravského krasu na Blanensku. Nová skalní stezka...

Výběr článků

Načítám