Finská vládní strana se vyslovila pro vstup země do NATO. Švédové o něm budou jednat v neděli

Vedení Finské sociálnědemokratické strany premiérky Sanny Marinové se jasnou většinou vyslovilo pro podání žádosti Finska o vstup do NATO, informovala agentura AFP. Obdobný krok se očekává i ze strany Švédska. Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém hovoru se svým finským protějškem označil rozhodnutí Finska za chybné, bude to podle něj mít negativní dopad na bilaterální vztahy.

Tento článek je více než rok starý.

Helsinky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finský prezident Sauli Niinistö

Finský prezident Sauli Niinistö | Zdroj: ČTK

Ze 60 členů vedení strany jich 53 hlasovalo pro kandidaturu na členství v alianci a pět se jich hlasování zdrželo, oznámila v sobotu strana na tiskové konferenci v Helsinkách.

Finský prezident a premiérka podpořili vstup země do NATO, přiměla je k tomu válka na Ukrajině

Číst článek

Tisková konference finského prezidenta Sauliho Niinistöa a premiérky Marinové před oficiálním zveřejněním „rozhodnutí týkajícího se finské bezpečnostní politiky“ je naplánovaná na neděli.

Parlament, kde je naprostá většina poslanců pro vstup do NATO, se k prostudování návrhu exekutivy sejde v pondělí a pravděpodobně bude ve stejný den i hlasovat.

Pro vstup do Severoatlantické aliance je v posledních dnech také stále více občanů Finska. Zatímco v uplynulých letech o zapojení do NATO přemýšlela zhruba čtvrtina obyvatel, nyní ho podporuje rekordních 76 procent veřejnosti, vyplývá z výzkumu veřejného mínění, o kterém informovala stanice BBC.

Postoj Švédska ke vstupu do aliance

Také vyjasnění postoje Švédska ohledně členství v NATO a odstoupení od neutrality se očekává v příštích dnech. Zásadní schůze rovněž vládnoucích švédských sociálních demokratů se uskuteční v neděli. Jejich názory na téma vstupu do NATO se různí, i alianční skeptici se ale postupně kloní k tomuto kroku. „Všechno napovídá tomu, že se to vyvine tímto směrem," uvedla podle BBC bývalá švédská ministryně zahraničí Margot Wallstromová.

Švédský parlament v pátek zveřejnil bezpečnostní zprávu, ze které vyplývá, že členství Švédska v NATO by posílilo bezpečnost sousedních zemí a snížilo riziko konfliktu v severní Evropě.

Rusko nalilo Severoatlantické alianci novou krev do žil

Číst článek

Vojenská neangažovanost nám sloužila dobře, ale nyní jsme v jiné situaci, uvedla švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová. „Náš názor je, že bychom v reakci na případnou žádost o vstup do NATO neutrpěli konvenční vojenský útok,“ dodala Lindeová. 

Podle dokumentu by jednou z nevýhod švédského připojení k Severoatlantické alianci byla pravděpodobně negativní reakce ze strany Ruska. Analýza považuje za nejpravděpodobnější pokusy o ovlivnění veřejnosti a rozhodovacích orgánů. V úvahu podle dokumentu přicházejí i kybernetické útoky.

Ankara vstupu bránit nebude

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin podle agentury Reuters řekl, že Turecko nezavírá dveře Švédsku a Finsku, pokud jde o jejich členství v NATO. Chce ale se severskými státy jednat a chce, aby zasáhly proti tomu, co Ankara označuje za teroristické aktivity, zejména ve Stockholmu.

„Nezavíráme dveře. Chceme jen, aby se o tomto tématu mluvilo vzhledem k tomu, že jde o záležitost národní bezpečnosti Turecka,“ prohlásil Kalin, který je zároveň Erdoganovým zahraničněpolitickým poradcem.

Co dělá Erdogan v Putinově stínu

Číst článek

Turecký prezident svým pátečním prohlášením členské státy NATO překvapil, poznamenala agentura Reuters. Negativní stanovisko Ankary může vstup obou států do aliance zablokovat.

Jak uvedl Ibrahim Kalin, Kurdská strana pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci, získává v Evropě finanční prostředky a další stoupence a svou činnost může „díky otevřenosti“ nejvíce rozvíjet právě ve Švédsku. PKK je na seznamu teroristických organizací také v USA a v Evropské unii.

„Co je potřeba udělat, je jasné: nesmí umožnit, aby v těchto zemích působily pobočky PKK, aby tam organizace i její členové byli nadále aktivní,“ uvedl Erdoganův mluvčí. „Členství v NATO je vždycky proces. Uvidíme, jak se věci vyvinou. Chtěli jsme jen na tento bod upozornit všechny spojence a rovněž švédské úřady,“ dodal.

Je to chyba, tvrdí Putin

Niinistö v sobotu o záměru Finska vstoupit do NATO telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, informovala agentura Interfax. Putin podle ní prohlásil, že změna finské zahraniční politiky by měla negativní dopad na bilaterální vztahy. Podle úřadu finského prezidenta se telefonát uskutečnil z iniciativy Finska.

Podle agentury RIA Novosti, která se odvolává na Kreml, Putin finskému protějšku řekl, že pokud by se Finsko vzdalo své neutrality, udělalo by chybu. Putin vyjádřil názor, že Finsko nečelí žádným bezpečnostním hrozbám.

První telefonát od začátku války. Americký ministr zahraničí Austin vyzval Šojgua k příměří na Ukrajině

Číst článek

„Vladimir Putin zdůraznil, že ukončení tradiční politiky vojenské neutrality by bylo chybou, protože neexistuje žádné ohrožení bezpečnosti Finska,“ prohlásil Kreml podle agentury AFP. Finsko a také Švédsko přitom začaly vážně uvažovat o vstupu do NATO v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině.

Podle úřadu finského prezidenta byl rozhovor mezi Niinistöm a Putinem „přímý a jasný a bez přehánění“. Finský prezident podle jeho kanceláře Putinovi řekl, jak zásadně se pro Finsko proměnilo bezpečnostní prostředí poté, co Rusko 24. února vpadlo na Ukrajinu. Podle agentury AP je Niinistö jedním z mála západních vůdců, kteří s šéfem Kremlu v uplynulých deseti letech udržovali pravidelný dialog.

Niinistö v sobotu zdůraznil, že už na prvním setkání s Putinem v roce 2012 řekl, že „každá nezávislá země maximalizuje svou vlastní bezpečnost“. „Tak tomu stále je. Vstupem do NATO Finsko posílí svou vlastní bezpečnost a přijme svou odpovědnost,“ řekla hlava severské země. Niinistö však také zdůraznil, že Finsko chce navzdory svému pravděpodobnému budoucímu členství v alianci pokračovat v bilaterální spolupráci s Ruskem „v praktických otázkách“, které vyplývají ze sousedství.

lou, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme