Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

„Hledal se viník za Mnichov, tak ukázali na Berana se Syrovým.“ Historik popisuje zákulisí procesu s expremiéry

Generál Jan Syrový během procesu proti členům Beranovy vlády v roce 1947, z nějž si odnesl 20letý trest vězení. | foto: ČTK

Premium Rozhovor
Zasadili se o budování státu, přesto zemřeli s cejchem nacistických kolaborantů. Obnova procesu se dvěma československými ministerskými předsedy Rudolfem Beranem a generálem Janem Syrovým může konečně přispět k jejich rehabilitaci.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Podle Jaroslava Rokoského z Ústavu pro studium totalitních režimů šlo o komunisty zinscenovaný proces za vlády Národní fronty. „Je opravdu truchlivé, že jejich smyšlenou kolaboraci se právně pokoušíme napravit až po více než třiceti letech po listopadu 1989,“ říká historik. Popsal i to, co zažívali během nacistické okupace a po ní.

Generál Syrový trpěl za komunistů kvůli údajné kolaboraci. Vrchní soud nyní rozhodl o obnově procesu

Lidovky.cz: Před dvěma týdny Lidovky.cz jako první upozornily na průlomový verdikt. Vrchní soud v Praze nařídil po 75 letech obnovu řízení s generálem Janem Syrovým a Rudolfem Beranem. Byl podle vás rozsudek z 21. dubna 1947 objektivní?
Verdikt Národního soudu nebyl objektivní. Jednalo se bezpochyby o politický proces. Hlavní zájem směřoval proti Beranovi. Spolu s ním seděla pomyslně na lavici obžalovaných celá agrární strana. Nejsilnější strana první republiky byla už zakázána, protože se údajně těžce provinila na zájmech národa a republiky. Tento zákaz však bylo třeba před veřejností ospravedlnit. Hledal se také viník za Mnichov a 15. březen 1939. Bylo zapotřebí na někoho ukázat, kdo za to může. Poválečná Národní fronta, v níž už měli dominantní postavení Gottwaldovi komunisté, ukázala na Berana a Syrového. Okupaci přežili a byli označeni za hlavní viníky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: