Liverpool po 16 letech vyhrál Anglický pohár, dramatický rozstřel rozhodl Tsimikas

ČTK ČTK
14. 5. 2022 20:58
Fotbalisté Liverpoolu po 16 letech ovládli Anglický pohár. Po remíze 0:0 udolali Chelsea ve finále ve Wembley v penaltovém rozstřelu 6:5, v sedmé sérii rozhodl obránce Kostas Tsimikas. "Reds" získali druhou trofej v sezoně, v únoru porazili stejného soupeře rovněž po pokutových kopech ve finále Ligového poháru.
Hráči Liverpoolu se radují ze zisku poháru
Hráči Liverpoolu se radují ze zisku poháru | Foto: Reuters

Liverpool ztratil už po půlhodině nejlepšího střelce Salaha, který musel se zraněním vystřídat. Velké šance ale přišly až po změně stran. Nejprve Alonsův přímý kop z úhlu skončil na břevně a v závěru normální hrací doby trefili tyč i na druhé straně Díaz s Robertsonem.

Branku nepřineslo ani prodloužení, a tak i čtvrtý vzájemný duel v sezoně skončil remízou. Trenér Chelsea Tuchel tentokrát nevystřídal před rozstřelem stejně jako v Ligovém poháru gólmana Mendyho za náhradníka Arrizabalagu. Jiný muž stál i v brance Liverpoolu, místo Kellehera tentokrát odchytala souboj o trofej jednička Alisson.

Jako první minul ve druhé sérii Azpilicueta, jehož pokus skončil na tyči, a tak mohl za stavu 4:3 rozhodnout Mané. Senegalský kanonýr úspěšně zakončil rozstřel ve finále afrického Poháru národů i v play off o postup na mistrovství světa proti Egyptu, na svého reprezentačního kolegu Mendyho ale nevyzrál. Fatální tak bylo až Mountovo selhání v sedmé sérii, po kterém se Tsimikas nezmýlil.

"Blues" prohráli třetí finále FA Cupu v řadě, loni nestačili na Leicester a předloni na Arsenal. Liverpool ovládl oba anglické poháry v jedné sezoně poprvé od ročníku 2000/01, kdy u toho byla i česká dvojice Vladimír Šmicer, Patrik Berger. Jürgen Klopp zkompletoval svou "ostrovní" sbírku trofejí a jako druhý trenér v historii po legendárním Alexi Fergusonovi vyhrál s jedním klubem Anglický pohár, Ligový pohár, Premier League i Ligu mistrů.

Finále fotbalového Anglického poháru v Londýně:

Chelsea - Liverpool 0:0 po prodl., 5:6 na pen.

 

Právě se děje

Další zprávy