Němci oplatili Slovákům porážku z olympiády. Finové otočili duel s Lotyši

O druhém hracím dni letošního hokejového světového šampionátu se utkali naši dva sousedi, Slováci a Němci. Především Němci měli se Slováky nevyřízené účty z letošní olympiády v Číně, kdy Němci právě na úkor Slováků skončili v osmifinále. A nyní tak chtěli odplatu. První teřtina byla opravdu hokej se vším všudy, kdyžnebylo nouze ani o krásné hity z obou stran a kdy se hrálo skutečně ve velkém tempu. Rozhodl však úvod druhého dějství, ve kterém šlo dvěma ryclými góly Německo do vedení. Slováci stačili zásluhou Pospíšila jen nížit na konečných 1:2. Stejným výsledkem skončil i druhý zápas, v němž se v rámci skupiny B utkali Lotyšsko s domácím Finskem. To prohrávalo od 9. minuty, kdy se trefil Balcers a nálada v moderní hale v Tampere rázem zchladla. Až v polovině zápasu Finsko vyrovnalo a vítězný gól domácích pak vstřelil Granlund až v 58. minutě.

Po svižném pěkném hokeji, který nabídly oba týmy v první třetině, se gólů diváci v helsinské hale dočkali v úvodu druhé třetiny. K prvnímu gólu nejprve dopomohl bránící Jánošík, jenž si nešťastně srazil kotouč, který před slovenskou branku posílal Stützle. Pět minut na to bylo na německé straně ještě veseleji, když se z dorážky prosadil Pföderl.

Rázem bylo na slovenských hokejistech vidět, jak si řekli, že by měli zřejmě přidat na obrátikách. To nakonec přineslo své ovoce v podobě snižujícího gólu Pospíšila ve 32. minutě. Za chvíli byl blízko k vyrovnání Roman, ale po svém brejku neuspěl.

Zajímavostí je také ta skutečnost, že ani Slováci, ani Němci se neprosadili ve svých dvojnásobných přesilovkách 5 na 3. A přestože se jakkoli po zbytek zápasu snažili svěřenci kouče Craigha Ramseyho probojovat se kekýženému vyrovnání, nezadařilo se a to ani při zábvěrečné hře bez gólmana.

Němcům se tak tedy vydařila odplata za vyřazení z letošní olympiády.

Finové se proti Lotyšům trápili a vítězný gól vstřelili až v 58. minutě

Druhý duel domácích hokejistů Suomi na letošním MS, který sehráli v sobotu večer s Lotyšskem, mnoho příležitostí ani na jedné straně v první dvacetiminutovce nenabídlo. Vždyť dohromady oba brankáři zasahovali během této části hry pouze šestkrát. Poprvé pak v zápase poněkud překvapivě lovil puk ze své svatyně finský muž s maskou Säteri. Stalo se tak v 9. minutě, kdy se pobaltský celek dostal do přečíslení dva na jednoho, který nakonec úspěšně zakončil Balcers, 1:0 pro Lotyšsko.

Na vyrovnání si domácí fanoušci, kteří byli jako opaření z průběhu zápasu, museli počkat až do poloviny utkání. Tehdy dostali Finové možnost svbé první přesilové hry v tomto zápase a právě tu dokázali využít. Na trestné v tu chvíli seděl vítkobvický hokejista Roberts Bukarts, jenž se tak na led musel vrátit poté, co se Manninenovi povedlo dorazit předešlou Granlundovu střelu, 1:1.

Lotyšští hokejisté živili naději na to, že by snad mohli tým Finska na MS porazit poprvé od roku 2014. Tentokrát mohli navázat na loňský světový šampionát, ve kterém Lotyši prohráli s Finy až v prodloužení, ale k tomu nakonec tentokát nedošlo. V 58. minutě totiž rozradostnil domácí fanoušky Granlund, jenž využil další nabídnutou početní výhodu. Lotyšům pak nepomohla ani hra bez brankáře k tomu, aby duel dotáhla do prodloužení.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji 2022 ve Finsku (14.5.2022):

SKUPINA A (Helsinky):Slovensko - Německo 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)Branky a nahrávky: 32. Pospíšil (Jánošík, Tamáši) - 22. Plachta, 27. Pföderl (Noebels). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund - Yletyinen (oba Švéd.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 4387.

Sestavy:

Slovensko: Rybár - Čerešňák, Rosandič, Nemec, Ivan, Jánošík, Grman, Gachulinec - Krištof, Lantoši, Tatar - Slafkovský, Roman, Regenda - Tamáši, Lunter, Pospíšil - Minárik, Liška, Takáč. Trenér: Craig Ramsay.

Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner - Stützle, Plachta, Ehliz - Michaelis, Pföderl, Noebels - Loibl, Schmölz, Fischbuch - Kastner, Soramies, Ehl. Trenér: Toni Söderholm

SKUPINA B (Tampere):

Lotyšsko - Finsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)Branky a nahrávky: 9. Balcers (Keninš) - 31. Manninen (Mikael Granlund, M. Lehtonen), 58. Mikael Granlund (M. Lehtonen, Manninen). Rozhodčí: Ingram (Kan.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Oosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. Diváci: 11.483.

Sestavy:

Lotyšsko: Merzlikins - Jaks, Zile, Kulda, Mamčics, Bergmanis, Čukste, Sotnieks, Smons - Balcers, Abols, Keninš - Krastenbergs, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Dzierkals, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš

Finsko: Säteri- Hietanen, M. Lehtonen, Seppälä, Ohtamaa, Vatanen, Friman, Pokka - Hartikainen, Manninen, Mikael Granlund - Armia, Filppula, Pesonen - J. Sallinen, Lammikko, Rajala - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS GER Tým Hokej MS FIN Tým hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy