Gruzínský velitel exkluzivně: Vidět zvěrstva v Buči a Irpini byl šok, Rusové nejsou vojáci

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno hovořil s gruzínským velitelem v Kyjevě.

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se aktuálně nachází v ukrajinské metropoli na základně praporu gruzínských vojáků. Ti se připravují odjet na frontu, konkrétně do oblasti Charkova. V rozhovoru s jejich velitelem Choravem Gočou se dozvěděl, kde všude již prapor bojoval a proč Ukrajině pomáhá.

Řeknete nám, proč bojujete na Ukrajině proti Rusům?
Řeknu to takto – máme ukrajinskou i gruzínskou válku, nepřítel je však jeden. V roce 1992 a 1993 byla Abcházie, od roku 2008 je válka v Gruzii. Ukrajinu považujeme za našeho bratra a máme pocit, že jim musíme pomoci. A tak pomáháme, jak můžeme.

Máte vojenskou zkušenost?
Ano, jsem veterán jak gruzínský, tak ukrajinský. V roce 2015 jsem bojoval na Ukrajině a od té doby zde pomáhám.

Kde na Ukrajině už váš prapor byl a kam z Kyjeva nyní zamíří?
Zatím jsme byli v Buči nebo Irpini. Tam jsme při osvobozování přišli o dva členy našeho praporu. Poté jsme zamířili do Charkova, i tam jsme přišli o dva Gruzínce, navíc se další členové jednotky zranili. Všichni ale máme bojového ducha, nezastavíme se. Je to válka, umírají lidé, my ale budeme bojovat do konečného vítězství.

Vojáci jsou vojáci. Zde to jsou Rusové, kteří zabíjejí ženy, děti, babičky, dědečky... Co k tomu dodat. Oni vojáci nejsou.

Takže jste se v Buči a Irpini stali svědky zvěrstvech, která Rusové páchali na civilistech?Ano, jsme svědkové. Viděli jsme, co tam páchali proti obyčejným lidem, ženám, dětem. Byl to naprostý šok a hrůza.

Je něco, co byste potřebovali v rámci boje?
Techniku, například protitankové granáty. Válka asi nejvíce probíhá skrze dělostřelectvo, které je nejvíce angažované.

A jak je na tom ruská armáda a její vojáci?
Řekněme, že vojáci jsou vojáci. Toto jsou lidé, kteří zabíjejí ženy, děti, babičky, dědečky... Co k tomu dodat. Oni vojáci nejsou, tak bych to řekl.

Budete bojovat na Ukrajině až do vítězství?
Ano, očekávám, že přijde. Proto zde budeme až do konečného vítězství.

Tagy: