Ukrajinští podnikatelé se museli přizpůsobit. Válka je propojila i s armádou

Artur vlastní jednu z největších tiskáren na Ukrajině

Artur vlastní jednu z největších tiskáren na Ukrajině, Stanislaw je stavitel a Volodymyr obchodoval s auty. Každého z nich zasáhla ruská invaze na Ukrajinu. Ale každý z nich si našel svou cestu, jak pokračovat. V podnikání i v životním stylu, na který je zvyklý.

Volodymyr z Ternopilu před válkou podnikal. Obchod s auty se před válkou rozhodl doplnit ještě podnikáním v zemědělství. „Před začátkem války jsem začal další byznys s drony na práškování polí,“ přiblížil.

Pak ale přišla válka. „Začal jsem řešit, co vlastně budu dělat. Můj byznys skončil, přestal vynášet. Ale já jsem se musel nějak zabavit. Tak jsem se spojil s armádou, řekli mi, co potřebují,a já na tom začal pomalu pracovat. Teď jedu na hranici, do Polska, protože jsme pro armádu sehnali nějaká auta,“ popsal proměnu podnikání Volodymyr.

Majitele tiskárny Artura s Volodomyrem pojí jedna vášeň – auta. I Arturovi vstoupila do života válka. „Pamatuji si, jak jsem 24. února chodil po městě úplně rozbitý. Nevěděl jsem, co budu dělat,“ vzpomínal.

Byznys ale Artur neopustil a rozhodl se pokračovat v modernizaci tiskárny. Začal hledat nové trhy v zemích Evropské unie. Podnikání ve stavebnictví se tak snadno přesunout nedá. „Objem prodeje se snížil, ale pořád je. Lidé věří. Je to otázka víry. Lidé věří ve vítězství,“ má jasno stavitel Stanislaw.

Problém je ale se stavebním materiálem. „Stavební materiál se vyráběl v Charkově, v Mariupolu, v metalurgickém kombinátu. Takže nyní vyvíjíme velké úsilí, abychom materiál koupili někde jinde,“ vysvětlil Stanislaw.

Jestli se ale ukrajinští podnikatelé opravdu vyrovnají s poklesem HDP o skoro polovinu, se teprve ukáže.

Tagy: