„Když v roce 2000 začala móda uzoučkých malých brýlí, tak Saskia Burešová nosila velké obroučky, protože věděla, co jí sluší. A objevuje se s nimi dodnes,“ říká s nadšením Ondřej Vicena, designér a autor výstavy Brejle a okuliare – Design brýlí v Československu.

Moderátorská hvězda, která každou neděli uvádí populární pořad Kalendárium, hledí z plakátu na právě probíhající expozici v Galerii UM. 

Na první letmý pohled by kolemjdoucí mohl mít doplněk na nose Saskie Burešové za obyčejné retro brýle. Legenda televizní obrazovky ale ve skutečnosti pózuje ve velkých sportovních brýlích v barvách trikolory.

Jsou zajímavé nejen detailem odvětraných obrouček, ale také tím, že se jedná o poslední model, který navrhla přední osobnost obroučkového designu, Jaroslav Trubač. Tento tvůrce mezi šedesátými a osmdesátými lety ovlivňoval, co Čechoslováci nosili na nose. Tvořil sluneční, dioptrické i lyžařské modely pro národní podnik Okula Nýrsko. 

„Nejradši mám období šedesátých let. Brýle z této doby jsou celkem dohledatelné, zároveň to jsou modely, které už moc nikdo nenosí,“ upozorňuje Ondřej Vicena na část výstavního prostoru.

V něm se mu podařilo zmapovat historii československé výroby často opomíjeného dioptrického řemesla a odhalit módní i praktické skvosty, které v našich továrnách vznikaly.

Sbírku začal dávat dohromady před šesti lety, když sám jako nositel brýlí hledal model s lehkými obrubami. Do rukou se mu dostal typ Okula OC6 z druhé ruky. Velmi dobře se mu nosily a daly základ jeho studiu Optiqa, v němž se Vicena zaměřuje na brýle z minulých dekád a výrobu brýlových obrub na míru. Dnes je doktorand Ateliéru produktového designu UMPRUM i designérem v nýrské společnosti Okula.  

Pro expozici, do níž je vstup zdarma, se mu podařilo sehnat kolekci nejstarších brýlí z celého světa od sběratele Viléma Rudolfa. Velký prostor věnuje brýlařství v českých zemích, jehož rozvoj lze datovat do druhé poloviny 19. století. K vidění jsou ale i nepřehlédnutelné experimenty, které vznikaly v československých podnicích. 

Jaroslav Trubač s vlastními návrhy brýlí a želvovinovým acetátem celulózy| foto archiv

Raritní je model štěrbinových opalovacích brýlí Retina, které připomínají spíše startrekovou výbavu. Přesto se skutečně jedná o futuristický výstřelek z šedesátých let. Stejně uhrančivé jsou brýle z let sedmdesátých s okrasnými přívěsky. Ty při nasazení na obličej vytvořily své nositelce efektní náušnice.

Překvapivý je také model Okula SN14 s vysokým rádiem prohnutí, který připomíná módu z přelomu milénia. Vyrobeny ale byly již před šedesáti lety. Stejně neuvěřitelně působí i obruby s dolním usazením stranic – prvek, který se objevuje i v současných módních trendech.

Na osobnostech jako T. G. Masaryk, Josef Čapek nebo Milada Horáková pak Vicena demonstruje, jak brýle dokážou podtrhnout osobnost svého majitele.

To ostatně ukazuje i nejnovější projekt Ateliéru produktového designu. Výsledky jednoduchého zadání „Sluneční brýle pro známou osobnost“ jsou též součástí nové expozice. K vidění jsou tu masivní černé brýle s detailem perly pro Martu Kubišovou, ale i obroučky pro herce Jana Cinu či architekta Davida Vávru. 

Výstava Brejle a okuliare je k vidění do 28. května. Po její dernisáži bude následovat vydání katalogu, v němž Ondřej Vicena shrne své několikaleté bádání toho nejzajímavějšího, co český brýlařský design nabízí. 

Autorka je redaktorkou magazínu Esprit LN.