Závod bikerů v Novém Městě opět vyhrál Pidcock, Cink dojel patnáctý

foto Závod SP v cross country horských kol, kategorie Elite muži, 15. května 2022 v Novém Městě na Moravě. Český reprezentant Ondřej Cink.

Nové Město na Moravě (Žďársko) - Olympijský šampion z Tokia Brit Thomas Pidcock obhájil na Světovém poháru v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě loňské vítězství. Česká bikerská jednička Ondřej Cink, na jehož výkonech se v poslední době podepisuje alergie, byl patnáctý s dvouminutovou ztrátou.

Fotogalerie

Mezi ženami vyhrála i třetí letošní závod Australanka Rebecca Ellen McConnellová. Nejlepší z domácích jezdkyň Jitka Čábelická obsadila 35. místo.

Pidcock zopakoval týden staré prvenství z německého Albstadtu, kde triumfoval po suverénní jízdě s velkým náskokem. Tentokrát až v dramatickém finiši předstihl Rumuna Vlada Dascalua, který usiloval o první vítězství mezi elitou.

"V posledním kole jsem se soustředil jen na to, aby mi Vlad neujel," řekl Pidcock v rozhovoru pro Českou televizi. "Pro mě to byl první závod ve vedru a od rána jsem měl pocit, že to nemůžu pořádně rozjet," dodal.

Třetí skončil hvězdný Švýcar Nino Schurter, přestože měl v průběhu závodu defekt a nabral velkou ztrátu. "Ani ostatní do toho moc nešlapali, nakonec Nino měl defekt a stejně nás dojel," uvedl Pidcock.

Devítinásobný mistr světa Schurter prorazil kolo v pátém z osmi okruhů a opustil čelo závodu. Na vedoucí jezdce rázem ztrácel více než minutu, ale úžasnou stíhací jízdou se dokázal dostat zpět. V závěru šestatřicetiletý olympijský šampion z Ria de Janeiro dokonce bojoval o své sedmé vítězství na Vysočině, ale už mu chyběly síly.

"Riskoval jsem, píchnul a pak jsem to musel dojíždět. Druhá polovina závodu byla hodně náročná. Pomohli mi diváci. Třetí místo je i tak výborné. Se svým výkonem jsem spokojený," řekl Schurter České televizi. Upevnil si vedení v seriálu, který zahájil vítězstvím v brazilském Petrópolisu.

Nástup bývalého mistra světa a Evropy do 23 let Dascalua zachytil jen Pidcock. Ve finiši na asfaltu před bouřícími tribunami nedal člen elitního silničářského týmu Ineos Grenadiers rumunskému bikerovi šanci.

Cink prohrál finiš o 14. příčku s Brazilcem Henriquem Avancinim, vítězem závodu z roku 2020. I tak vylepšil 20. místo z Albstadtu, kde už ho trápila alergie. "Říkal jsem si, že do dvacítky v tomhle stavu budu spokojený. Nečekal jsem, že budu takhle bojovat o desáté místo celý závod. Díky fanouškům, kteří mě tam dotlačili. Pro mě je to super výsledek," řekl České televizi.

V Novém Městě obhajoval čtvrté místo. "Alergie mě letos skolily. Kdybych byl stoprocentní, mohl jsem bojovat o pódium. Trpěl jsem celý závod. Zmáčknul jsem se díky fanouškům, byli skvělí," znovu pochválil Cink početné publikum, které mohlo na závod po tříleté covidové pauze.

McConnellová zvítězila suverénně stejně jako v dubnu v brazilském Petrópolisu a minulou neděli v německém Albstadtu. Soupeřkám ujela hned v úvodu a v cíli měla náskok 40 sekund před Francouzkou Loanou Lecomteovou, která ve Vysočina Areně obhajovala loňské prvenství.

"Rozdíl byl celkem malý. Pohyboval se kolem 20 sekund, to může být těžké udržet. Ale zůstala jsem soustředěná, dál jsem do toho šlapala a podařilo se," řekla McConnelová České televizi.

Třetí skončila olympijská šampionka z Ria Švédka Jenny Rissvedsová se ztrátou 1:17 minuty na vítězku. Čábelická zaostala za McConnellovou o osm minut.

Třicetiletá Australanka se dočkala vítězství po druhém, třetím a čtvrtém místě, která v Novém Městě obsadila v minulých třech letech. "Mám to tady ráda. Vždycky jsem tady zajela dobře a vítězství je úplně úžasné," uvedla McConnellová. Pořadí Světového poháru vede už o 349 bodů před Lecomteovou.

Výsledky závodu SP v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě

Muži: 1. Pidcock (Brit.) 1:21:19, 2. Dascalu (Rum.) -1, 3. Schurter (Švýc.) -30, 4. Cooper (N. Zél.), 5. Hatherly (JAR) oba -33, 6. Flückiger (Švýc.) -34, ...15. Cink -2:01, 61. Kobes -7:01, 64. Vastl -7:11, 71. Škarnitzl (všichni ČR) -8:06.

Průběžné pořadí SP: 1. Schurter 732 b., 2. Pidcock 600, 3. Dascalu 560, ...14. Cink 313.

Ženy: 1. McConnellová (Austr.) 1:21:17, 2. Lecomteová (Fr.) -40, 3. Rissvedsová (Švéd.) -1:17, 4. Neffová (Švýc.), 5. Bohéová (Dán.) obě -2:22, 6. Mitterwallnerová (Rak.) -2:25, ...35. Čábelická -8:06, 45. Czeczinkarová -9:33, 48. Tvarůžková -10:11, 62. Štěpánová -1 kolo, 74. Průdková (všechny ČR) -2 kola.

Průběžné pořadí SP: 1. McConnellová 935, 2. Lecomteová 586, 3. Terpstraová (Niz.) 508, ...32. Tvarůžková 143, 43. Čábelická 96, 44. Czeczinkarová 90.

15:20 muži.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď