Spojte se s námi


Zimní sporty

Gabriela Soukalová: Žena, která v Česku zpopularizovala biatlon

Jestli má někdo zásluhu na tom, jak populární je momentálně v České republice biatlon, je jím rozhodně Gabriela Koukalová. Žena, která měla skvělé sportovní výsledky, dokázala vyhrát Velký křišťálový glóbus, ale i ta, která svým koncem výrazně rozvířila vody v zákulisí tohoto sportu.

Publikováno

dne

Jestli má někdo zásluhu na tom, jak populární je momentálně v České republice biatlon, je jím rozhodně Gabriela Soukalová. Žena, která měla skvělé sportovní výsledky, dokázala vyhrát Velký křišťálový glóbus, ale i ta, která svým koncem výrazně rozvířila vody v zákulisí tohoto sportu.

Soukalová byla už odmala na lyžích

Gabriela Soukalová, se narodila 1. listopadu 1989 v Jablonci nad Nisou do sportovní rodiny. Její matka se vrcholově věnovala běhu na lyžích, vlastní dokonce stříbrnou medaili ze zimních olympijských her, otec pak byl trenérem. V rodičích tak měla skvělé základy do její budoucí kariéry.

Lyžování se Soukalová věnovala odmala, k biatlonu však přešla až v deváté třídě. Díky skvělému zázemí ji rodiče trénovali individuálně až do roku 2012, kdy začala sbírat lepší výsledky v biatlonovém Světovém poháru.

Poprvé o sobě dala Soukalová naplno vědět v roce 2009, kdy na mistrovství světa v Canmore získala zlatou medaili ze štafetového závodu. O rok později si pak vysloužila i pozvánku do ženského týmu, přičemž se hned zúčastnila i zimních olympijských her ve Vancouveru, kde nasbírala cenné zkušenosti.

Úspěchy přišly s novým trenérem

Zlomovým rokem byl rok 2012, kdy Soukalová skončila s individuálními tréninky rodičů a začal ji naplno koučovat trenér Jindřich Šikola. Hned s ním přišly první úspěchy.

O tom, že má Česko v týmu unikátní biatlonistku, se fanoušci mohli poprvé přesvědčit na závodech Světového poháru v Pokljuce. 14. prosince ovládla sprint a získala první zlato ze závodu Světového poháru. U toho však nezůstalo, když o den později si dojela pro stříbro ze stíhačky a ze závěrečného masáku brala bronz.

Za zmínku stojí ještě zastávka v ruském Chanty-Mansijsku, kde Soukalová brala fantastická tři zlata. Tyto výsledky ji pak vystřelily na konečné šesté místo v pořadí Světového poháru.

Od té doby začala Soukalová sbírat medaile ve velkém stylu. Celkově má na kontě 23 vítězství v závodech Světového poháru, přičemž na stupních vítězů se dohromady ocitla v 54 případech.

K tomu je ještě potřeba přičíst 6 medailí ze závodů v rámci mistrovství světa. Největším sportovním úspěchem Soukalové však je zisk Velkého křišťálového glóbu v sezóně 2015/2016 za nejlepší biatlonistku světa.

Kromě Vancouveru se Gabriela Soukalová zúčastnila i olympijských her v Soči. I když zde nezískala zlato, musela se spokojit s dvěma stříbrnými medailemi za smíšenou štafetu a závod s hromadným startem. Vinou zranění pak na žádné olympiádě už Soukalová nenastoupila.

Vážné zranění znamenalo konec kariéry

Poslední povedenou sezónu Soukalová absolvovala v letech 2016 a 2017. 3 medaile ze světového šampionátu, 5 triumfů v závodech Světového poháru a zisk dvou malých glóbů mluví za vše. Navíc se Soukalová stala Sportovcem roku v kategorii jednotlivců. Bohužel nikdo netušil, že to byla tečka za kariérou nejúspěšnější české biatlonistky.

Letní přípravu nemohla totiž Soukalová absolvovat v plné zátěži kvůli chronickému přetížení achillovek a problémům s lýtkovými svaly. Úvodních závodů se Soukalová neúčastnila, záhy pak překvapivě oznámila, že vynechá celou sezónu včetně olympijských her.

Soukalová se rozhodla vynechat i následující sezónu, v létě 2019 pak nenašla další síly pokračovat a oznámila konec kariéry. Vleklé zranění tak nakonec ukončilo její kariéru.

Popularitu Soukalové značně ovlivnil vztah i ukončení kariéry

Je potřeba říct, že v dobách největší slávy byla Gabriela Soukalová v Česku velmi oblíbenou sportovkyní. Její popularitu však ovlivnily dvě zásadní věci.

První z nich byl vztah s badmintonistou Petrem Koukalem, kterého si také v roce 2016 vzala. Manželství ale dlouho nevydrželo a o čtyři roky později se s Koukalem rozvedla.

Druhou věcí je styl, jakým ukončila svou profesionální kariéru. Po jejím konci vydala knihu Jiná, ve které se tvrdě opřela do týmových kolegyň a českých trenérů. Za tuto knihu také sklidila od nemalé části české veřejnosti tvrdou kritiku.

Zdroje: Osobnosti, Livesport

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.