Hlavní obsah

V Česku mě přinutí pracovat v továrně a nebudu moct pryč, šíří se hoaxy mezi Ukrajinci

– Praha

V Česku mě přinutí pracovat v továrně. Podpora pět tisíc korun je půjčka. Když vyjedu za hranice, přijdu o vízum. To jsou některé z dezinformací, které se šíří mezi ukrajinskými uprchlíky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlické centrum v Praze (archivní foto)

Článek

Na dezinformace a hoaxy, které se šíří mezi ukrajinskými uprchlíky, upozornilo na svém webu ministerstvo vnitra.

Jedna část se týká víz, kdy si například migranti myslí, že když vyjedou za hranice Česka, byť jen na den, přijdou o něj. Jiní zase věří, že pokud získají vízum, nesmějí se vrátit na Ukrajinu.

Přes noc vyrostlo v Praze stanové městečko pro uprchlíky

Domácí

Část migrantů v ČR si zase myslí, že až skončí válka, budou se muset vrátit do tří dnů zpět na Ukrajinu. A další jsou přesvědčeni, že o něj přijdou, pokud nezískají do tří měsíců zaměstnání.

Ministerstvo to na webu uvádí na pravou míru. „Dočasná ochrana není vázána na povinnost zaměstnání,“ vysvětluje kupříkladu. Text je na webu dostupný v češtině i ukrajinštině.

Nucená práce v továrně 

Některé hoaxy znějí opravdu bizarně. „Nenechám se zaregistrovat v asistenčním centru, protože když to udělám, vezmou mi pas a donutí mě pracovat v továrně na místě, ze kterého mi už nedovolí odjet,“ uvádí web jeden z příkladů.

Dezinformace se točí také kolem státního příspěvku pět tisíc korun. Někteří Ukrajinci jsou totiž přesvědčeni, že se jedná o půjčku. „Není to půjčka, je to nevratná humanitární dávka,“ ujišťuje ministerstvo, které vyvrací také obavy, že o ni uprchlíci přijdou v případě, kdy se přihlásí o práci na úřad práce.

Kvůli válce zaniklo na Ukrajině téměř pět milionů pracovních míst

Válka na Ukrajině

Ministerstvo reaguje také na obavu některých Ukrajinců, že když zaregistrují v příslušných centrech své mladšího sourozence, vezme stát nezletilé dítě do dětského domova. Stát radí, že je předně třeba informovat o takovém dítěti OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí).

„Pokud se dítě nachází v péči osoby, která ho převzala (např. po dohodě s rodiči) do péče, poskytne OSPOD rodině podle potřeby poradenství a vede záznam o tom, kde se dítě nachází. Pokud dítě nemá zajištěnou péči, podá OSPOD návrh na svěření dítěte do pěstounské péče na přechodnou dobu, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo dětského domova a nadále situaci dítěte monitoruje,“ vysvětluje ministerstvo.

Práci v Česku si už našlo téměř 36 000 běženců

Domácí

Od začátku ruské invaze na Ukrajiny čelí Česká republika náporu válečných uprchlíků. Doposud vydala 342 300 víz dočasné ochrany. V sobotu jich přibylo 970, zhruba o 180 méně než před týdnem.

Část uprchlíků ale ze země už odešla – vracejí se na Ukrajinu nebo se přesouvají do dalších zemí. Ministr vnitra Vít Rakušan v neděli uvedl, že podle odhadů z regionů se v Česku aktuálně nachází přes 200 000 uprchlíků z Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám