Stanové městečko Hlavnímu nádraží příliš neulevilo. Vláda hledá alternativy bydlení

Stanové městečko pro uprchlíky

Stanové městečko nádraží příliš neulehčilo

Pražské stanové městečko pro romské uprchlíky se rychle zaplňuje. Situace se na pražském hlavním nádraží ale zatím nelepší. V noci na neděli tam spalo dokonce víc lidí, než když ještě žádné městečko v Tróji nestálo. Pro uprchlíky se tak chystají další lokality, kam by se mohli přemístit. Ve hře jsou i modulární stavby.

Situace na pražském hlavním nádraží je stále vážná. V noci tam přespaly víc než čtyři stovky uprchlíků. Podle dobrovolníků se situace zatím příliš nezměnila. „Pořád vnímáme takovou nedostatečnou součinnost vlády nebo státu a institucí. Mám pocit, že tady na tu práci zůstáváme sami,“ přiznal koordinátor dobrovolníků Iniciativy Hlavák David Chytil.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) je ale přesvědčen, že vláda dělá, co může. „Je mi líto každé mámy, která leží na Hlavním nádraží s dítětem a je mi úplně jedno, jestli je to máma maďarská, ukrajinská romská nebo česká. Prostě tam nemá ležet a my děláme všechna opatření, aby tam neležely,“ tvrdí Rakušan.

Pomohou Malešice?

Jenže vznik stanového městečka v Tróji zřejmě problém nevyřeší. Jen za první den se místa zaplnila z poloviny. V neděli už bylo stanové městečko téměř plné.

Rakušan v neděli popsal další varianty, jak situaci zlepšit. Plánují se změny v systému uprchlických dávek a v Praze jsou také vytipované dvě nové lokality, kam by se mohli běženci z nádraží přemístit. „Doufám, že celkem by ty dvě nemovitosti daly dohromady dalších 150 nebo 200 míst a už se zase dostáváme na nějaké číslo, které uleví,“ vysvětlil Rakušan.

Podle informací CNN Prima NEWS by jedno ze dvou míst pro romské uprchlíky mělo být v pražských Malešicích, kde má pošta velké depo a vedle něj zasíťované pozemky. Další místa pro romské uprchlíky vláda nehledá jen v Praze. Početné rodiny romských uprchlíků by proto podle vlády mohly být v případě delšího setrvání v Česku přesouvány do takzvaných kontejnerů. Vše je ale prý ve fázi příprav.

Bydlení v kontejnerech

„Vláda má vytipované lokality, má vytipované kontejnerové stání. Na druhé straně, když vytipujeme místo, kde by mohli být, kde by měli dostatečnou zdravotní péči, postarali se o ně romské neziskovky, tak pak často nastává tuhý odpor místních obyvatel,“ prozradil v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Kabinet podle Válka pro výstavbu modulů předběžně vybral devět lokalit. O nich teď prý vláda s hejtmany ještě povedou jednání. Na jednom místě by přitom prý mohly být desítky lidí. Že jsou kontejnery pro delší bydlení lepší možností než stany, souhlasí i opozice. Ta ale apeluje, aby se místa jejich výstavby volila i s ohledem na dostupnost dalších služeb, jako jsou třeba lékařské ordinace nebo školy.

Tagy: