Foto: Profimedia

Gazprom neplní zásobníky plynu. Ty české má s miliardářem Komárkem – a nejspíš o ně přijde

Napsal/a Robert Břešťan 16. května 2022
FacebookTwitterPocketE-mail

Ruská společnost Gazprom se stala nechtěnou přítěží pro českého miliardáře Karla Komárka. Jeho společnost MND napůl s ruskou státní společností provozuje moderní zásobníky plynu v Dambořicích na jižní Moravě. Gazprom snahy evropských vlád na plnění zásobníků bojkotuje; Komárek i česká vláda proto chystají jeho odstřižení.

Moderní zásobníky plynu v jihomoravských Dambořicích začaly ve spolupráci mezi Gazprom Export a Komárkovou MND vznikat v roce 2013, tedy ještě v časech před anexí Krymu. Do slibného projektu, v němž mají oba subjekty po 50 % (ale Gazprom má pronajatých 90 % kapacity), stále silněji promlouvá geopolitika a nyní ruská válka proti Ukrajině.

Jak rozpojit vztah s obrem

Miliardář Karel Komárek se proti ruské agresi silně vymezuje a netají se tím, že mu společný podnik s Rusy komplikuje život a podnikání například na slibném britském trhu, kde nedávno jeho KKCG, respektive Allwyn Entertainment, získala práva na provoz Národní loterie.

Zásobníky tvoří jen malou část majetku celé skupiny, zhruba tak půl až jedno procento,“ potvrzuje mluvčí KKCG Dana Dvořáková, že jádro podnikání skupiny leží někde jinde než v Dambořicích.

Zajímavý byznys naopak KKCG rozjela přímo na Ukrajině – ve lvovské oblasti těží více plynu než v celém Česku, má ambice budovat tam i nové vrty. Jen kvůli válce pozdržela miliardový projekt parku větrných elektráren. I to nahrává tomu, že vůči ruskému Gazpromu KKCG netrpí žádným sentimentem; firma se nijak netají, že s českou vládou vede jednání o tom, jak joint venture s ruským gigantem rozpojit.

Chceme s vládou vyřešit, jak naložit s tím společným podnikem. Jednání probíhají a v této fázi je nemůžeme komentovat,“ říká mluvčí Dvořáková a připouští, že odchod Gazpromu – jakkoli vynucený – „je věc, která může pomoct zmírnit energetickou krizi“.

Ministr průmyslu Jozef Síkela nedávno zmínil, že vláda chystá zákon, podle nějž „obchodníci, kteří nenaplní pronajaté kapacity zásobníků plynu, o ně přijdou, aby je mohl naplnit někdo jiný“. HlídacíPes.org už minulý týden zaslal Ministerstvu průmyslu a obchodu k tématu sérii dotazů a mezitím je i dvakrát marně urgoval.

Na dnešní 13. hodinu pak MPO oznámilo konání tiskové konference na téma „představení opatření na posílení energetické bezpečnosti před příští zimou“. Je pravděpodobné, že řeč bude právě i o možnostech, jak zabavit ruský podíl v dambořických zásobnících.

Součást hybridní války

Podle informací HlídacíPes.org by vláda měla k 1. červnu zavést model nazývaný „use it or lose it“ – tedy, kdo zásobníky nenaplní, přijde o ně. Kontrola nad nevyužívanou skladovací kapacitou je celoevropská iniciativa, jejímž cílem je, aby zásobníky strategické suroviny nezůstaly před zimou prázdné.

Jak už dříve napsal Ekonomický deník, má jít o novelu energetického zákona, která reaguje na nařízení Evropského parlamentu a Rady EU, jež stanovilo cíl naplnit všechny zásobníky zemního plynu na nejméně 80 procent jejich kapacity, a to k datu 1. listopadu 2022.

Tím, že své kapacity ani zdaleka nevyužil, se během loňské sezóny v Evropě „proslavil“ právě Gazprom. „Nechal své plynové zásobníky v Evropě po minulé zimě téměř prázdné. I přes velmi atraktivní ceny loni omezil spotové dodávky a plnil jen dlouhodobé kontrakty. Nejspíš to bylo chystané dlouho dopředu a je to součást hybridního konfliktu,“ komentoval to na nedávné konferenci Institutu pro veřejnou diskusi Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ.

Na poli plynových zásobníků se vedle „zaříznutí Gazpromu“ rýsuje v tuzemsku i další změna. Jak jako první napsaly Lidové noviny, na prodej je šestice největších tuzemských zásobníků plynu, které jsou v majetku společnosti RWE Gas Storage CZ. Německá centrála RWE záměr zbavit se zásobníků (jež původně patřily státní společnosti Transgas, zprivatizovat je nechala vláda Miloše Zemana v roce 2001) schválila už koncem loňského roku: tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Na českém trhu jsou aktuálně údajně jen dva zájemci: stát, který by zásobníky koupil prostřednictvím polostátní společnosti ČEZ, a EPH miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)