Sírovec na akátu nesbírejte, radí mykologové. Je mírně jedovatý

Sírovec na akátu nesbírejte, radí mykologové. Je mírně jedovatý Zdroj: Shutterstock

V květnu startuje sezona sírovce žlutooranžového. Tato oblíbená houba roste na ovocných stromech i na dalších listnáčích, k nimž patří duby, vrby nebo břízy. Pozor byste si však měli dát, pokud sírovce žlutooranžového objevíte na akátu. Mykologové doporučují dát od něj v tomto případě ruce pryč. Sírovec na akátu je totiž mírně jedovatý.

Kde na sírovec žlutooranžový nejčastěji narazíte

Sírovec žlutooranžový je dřevokazná houba, která roste od jarních měsíců až do září na kmenech listnatých stromů. Sírovec miluje vrby, topoly, duby, akáty a břízy, objevíte jej také na ovocných stromech, jako jsou třešně nebo slivoně. 

Sírovci žlutooranžovému se daří v lužních lesích, v parcích, alejích i na zahradách. Tato chutná houba je však pro samotný listnatý strom zhoubou. Má totiž na svědomí rozpad dřeva. 

Zdroj: Shutterstock Sbírejte pouze mladé plodnice sírovce

Sběr sírovce žlutooranžového má hned několik zásad. V prvé řadě byste měli sbírat pouze mladé plodnice sírovce žlutooranžového, které jsou měkké, mají okrově žlutou až žlutooranžovou barvu a do kterých nožem zajedete jako do másla. 

Vyhýbejte se naopak starým plodnicím sírovce, které jsou hůře stravitelné. Tyto plodnice jsou tvrdé, mají bílou barvu a drobivou konzistenci.

Zdroj: Shutterstock Proč je sírovec na akátu jedovatý

Na co byste si měli dát při sběru sírovce žlutooranžového pozor? Pokud narazíte na sírovec na akátu, dejte od něj ruce pryč. Z jakého důvodu? Trnovník akát je jedovatý strom, který obsahuje toxické látky (tzv. toxalbuminy) robin a fasin. Tyto jedovaté látky pak mohou přecházet i do sírovce žlutooranžového, který na akátu roste.

Přenos jedovatých látek do plodnic sírovce z akátu nebyl sice potvrzen, mykologové však radí se sběru sírovce z akátu raději vyhnout. Mykologové také zastávají pravidlo, že z trnovníku akátu bychom neměli sbírat ani další dřevokazné houby, které se na tomto stromě nacházejí.

Zdroj: Bylinkyprovsechny.cz, Mudr-alena-hamplova.cz, Jenzeny.cz, Wikipedia.org

Autor:
Publikováno: 16. 5. 2022 09:16 Nahlásit obsah