V aukční síni Christie’s to sálem zašumělo. Právě se vydražil slavný portrét Marilyn Monroe od Andyho Warhola z roku 1964 a výsledná cena 195 milionů dolarů překonala hned několik aukčních rekordů. Kupcem je slavný obchodník s uměním Larry Gagosian, jehož věhlas, podobně jako tomu bylo u Warhola či Monroe, sahá za hranice uměleckého odvětví.

„Shot Sage Blue Marilyn“, jak zní celý název slavného díla, se tak stalo nejdražším uměleckým dílem z dvacátého století, které se kdy prodalo v aukci, a druhým nejdražším vydraženým dílem vůbec.

Foto Getty

Sedmasedmdesátiletý Gagosian učinil vítěznou nabídku ve výši 195 milionů dolarů (včetně poplatků) v newyorské prodejní síni osobně. Není ale jasné, zda dílo koupil pro sebe, nebo pro některého ze svých bohatých klientů, mezi něž patří třeba miliardářští megasběratelé jako David Geffen, Leon Black, Steve Cohen nebo Leonard Lauder.

Gagosianovi zástupci Forbesu potvrdili, že obchodník portrét Marilyn skutečně zakoupil, čí sbírku nakonec obraz obohatí, však odmítli upřesnit.

Gagosian, který se již desítky let řadí mezi titány ve světě umění, provozuje od New Yorku po Hongkong devatenáct po sobě pojmenovaných galerií a jeho roční tržby podle všeobecného mínění přesahují devítimístnou částku.

On se však zabývá jinými věcmi než přepočítáváním svých dolarů. Ostatně, když se Gagosiana v roce 2019 časopis GQ zeptal, zda je prvním miliardovým obchodníkem s uměním, odpověděl: „Nemám tušení… ale připadá mi to příliš mnoho.“ Jedno je však jasné, s blížící se osmdesátkou nemá muž, známý také pod přezdívkou Go-Go, žádné úmysly zpomalovat.

Gagosianovy začátky na trhu s uměním však měly k obrazům za miliardy daleko. V sedmdesátých letech začínal na losangeleském parkovišti jako prodejce plakátů se zátiším s oceánem za dvacet dolarů, než se ho ujal vlivný newyorský obchodník s uměním Leo Castelli. Castelli byl známý jako „princ pop-artu“ a zastupoval mnoho klíčových umělců této éry, včetně Jaspera Johna, Roye Lichtensteina, Franka Stelly a právě i Warhola.

V roce 1980 otevřel Gagosian v Los Angeles svou první galerii, kde prodával díla začínajících umělců, jako byl v té době třeba Jean-Michel Basquiat. Postupem času začal zastupovat čím dál známější umělecká jména, včetně Andyho Warhola, Cya Twomblyho, Willema de Kooninga, Damiena Hirsta nebo třeba Jeffa Koonse, který od něj minulý rok odešel. 

Jeho výstavy se mohly brzy měřit s výstavami velkých světových muzeí a mnozí lidé z uměleckého světa mu přičítají (i vyčítají), že přispěl k astronomickému růstu cen uměleckých děl. Svým působením ovlivnil i popkulturu, známý Basquiatův fanoušek Jay-Z dokonce obchodníka zmínil v textu jedné ze svých písní z roku 2010, ve které zpívá „zavolejte Larrymu Gagosianovi, patříte do muzea“.

Student a mistr. Gagosian se svým mentorem a obchodníkem s uměním Leem Castellim v roce 1999. | Foto ROSE HARTMAN/GETTY

Portrét Marilyn Monroe, který tento týden koupil, Gagosian již jednou vlastnil. A prodal. V roce 1986 ho od něj koupil dnes již zesnulý švýcarský sběratel Thomas Amman.

Pondělní aukce byla charitativním prodejem osobní sbírky tohoto sběratele a jeho sestry Doris. Výtěžek aukce putuje na konto nadace obou sourozenců, která je zaměřená na pomoc dětem. Zajímavostí je, že jelikož nadace sídlí ve Švýcarsku, nebude si moci Američan Gagosian koupi obrazu odepsat z daní. 

Zda tento rekordní nákup předznamenává novou éru v Gagosianově bohaté kariéře, se teprve ukáže. Obchodník se vždy snažil jít s dobou a udržoval svůj seznam umělců svěží, aby oslovil mladší kupce, kteří do umění investují čím dál více.

Minulý týden například oznámil podpis smlouvy s Annou Weyant. Sedmadvacetiletá malířka je na jeho bohatém seznamu umělců nejmladší a šušká se, že je v současnosti Gagosianovou přítelkyní. V březnu jeho galerie také oznámila, že začne přijímat platby v bitcoinech.

Jedním z důvodů dlouhověkosti tohoto ikonického obchodníka s uměním je bezpochyby i jeho schopnost a ochota přizpůsobit se době. Když byl před několika lety v rozhovoru s deníkem Wall Street Journal dotázán, jaké má plány do budoucna, se smíchem odvětil: „Gagosian bude pokračovat navždy!“